Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британска телевизия ще снима филм за "вампирските" обреди у нас от Средновековието

Снимка: БГНЕС
Британска телевизия ще снима документален филм за "вампирските" обреди в България от Средновековието, съобщи археологът Николай Овчаров. Той обобщи резултатите от разкопките в Перперикон за изминалия сезон.

Малко преди края на разкопките за този сезон археолозите попаднали на цяло семейство от XIII век - мъж, жена и дете, погребани настрани със силно сгънати крака. В черепа на мъжа имало дупка от хладно оръжие. Според Овчаров, най-вероятно и останалите членове на семейството били убити. Предполага се, че става въпрос за екзекуция на еретици от XIII век, тъй като и в други случаи археолозите са попадали на подобни погребения, предимно в Южна България.

Професор Овчаров представи и сграфитокерамична паница от XIII век, която изобразява орел с клонка в човката. По думите му, подобна техника на рисуване продължава да се практикува и днес в някои селища на страната като Етъра и Велико Търново.

Птицата, в случая това е орел, който държи клонка в човката си, един от любимите сюжети сграфитокерамиката, много интересен. Виждате го в един още необработен вид, ще бъдат възстановени неговите части и това нещо ще бъде, бих казал, един от хубавите експонати на Кърджалийския музей.

През този сезон е открит и разчетен и фрагмент от броня на генерал от Османската империя, съдържащ надпис "Свещената война води до вечен живот". Периодът от 1361-ва до 1380-а година е особено интересен за археолозите, защото проследява прехода от номадския начин на живот на османските войски към уседналост.

По публикацията работи: Евелин Курдова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени