Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха изложбата "И въздигнаха България в Царство"

Снимка: Архив
"И въздигнаха България в Царство" - е мотото на изложба, подредена в Националния военноисторически музей, по повод 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

С камбанен звън преди 105 години е ознаменувано провъзгласяването на Българското царство. Той е част от интерактивната изложба, която пренася посетителя в старата столица Търново, където е обявена Независимостта. Експозицията пресъздава духа на времето и възкресява паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 година.

В нашата история има много дати - коя от коя по-величави. Малко са обаче тези, които са постигнати по пътя на добрите политически решения и дипломацията, а разказът за това как се случва българската независимост не е наш. Той е на министър-председателя Александър Малинов и на министрите от кабинета му. Техни са текстовете, които вие ще прочетете, каза при откриването на изложбата директорът на музея Соня Пенкова.

Сред експонатите са лични вещи на участниците в събитията, на цар Фердинанд, на военния министър Данаил Николаев и на българската армия, защото, според думите на Александър Малинов, "външната политика на един народ струва толкова, колкото струва преди всичко неговата армия".

За първи път и само днес могат да се видят и всички степени на най-високото отличие на Царство България, орденът "Св. св. Кирил и Методий", Голямото огърлие, Малкото огърлие и Големия кръст.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени