Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София започна Десетата международна писателска среща

Снимка: Борис Димитров

Над 30 автори от цял свят участват в Десетата международна писателска среща в София. Форумът в Националния дворец на културата е под наслов "Силата и слабостта на думите в бъдещия свят".

Голямото събитие събира писатели от различни краища на света. Срещата включва литературни четения, доклади и дискусии, посветени на силата на словото. Министърът на културата Петър Стоянович поздрави майсторите на перото и обърна внимание на проблема със задълбочаващата се бездуховност в света:

Много важно е как от първите стъпки в семейството, в училището, в ежедневното общуване, останалата част от обществото се възпитава и живее с тази култура.

Българският поет Георги Константинов каза, че добрата книга е урок по човечност и творческо мислене и единствен защитник на трайните ценности в обществото:

Литературата загуби значително от своята социална, морална и образователна роля, рекламата е главният литературен критик днес.

Сред почетните гости на Десетата писателска среща в София е френската поетеса Клудин Елф. Следобед участниците в събитието ще присъстват на откриването на юбилейна изложба "100 години Съюз на българските писатели". В нея са включени снимки и ръкописи на бележити наши творци през последния век. Любопитна подробност е, че първата среща на писателите в София се провежда през 1977-а година, основната заслуга за която е тогавашният председател на Съюза на българските писатели Пантелей Зарев. 

По публикацията работи: Виолета Ашикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени