Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Смолян разпространява образователно тефтерче за Европейските дни на наследството

Снимка: Архив

Регионалният исторически музей "Стою Шишков" в Смолян разпространява образователно тефтерче за Европейските дни на наследството, които стартират в залите на Смолянския музей.

Тефтерчето е издадено по проект "Българските културни ценности, споделени с европейските граждани" на Клуба "Приятели на РИМ "Стою Шишков" - Смолян" с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Партньори по проекта са Европейският информационен център "Европа директно" към Сдружение с нестопанска цел "Нови хоризонти" - Смолян и Професионалната гимназия за приложни изкуства. За оформлението на кориците бе избран проектът за графичен дизайн на деветокласничката Гергана Паскалева от гимназията. Българските културни ценности, които младата авторка е посочила, са: тракийски златни съкровища, накити, художествени произведения, архитектурни резервати, традиционно народно облекло, фолклорни песни и танци.

Основна дейност в рамките на проекта е и организирането на образователен модул "Моята активна гражданска позиция". Целта е да се сподели опит и да се дискутира с ученици по проблемите за правата на гражданите в страните от Европейския съюз с акцент върху културното, религиозно и езиково многообразие с участието на представители от музейната институция, неправителствени организации и възпитаници на образователни заведения. Проявата ще се проведе в експозиционните зали на музея по повод Европейските дни на наследството.

По публикацията работи: Радостина Чернокова – кор. на БНР в Смолян

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна