Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП ще настоява за 340 лева минимална заплата от януари догодина

Снимка: БГНЕС

340 лева да стане минималната работна заплата от януари догодина. Такива параметри ще защитава БСП пред социалните партньори и правителството при предстоящото гледане на бюджета за 2014-а година. Минималната работна заплата в момента е 310 лева. Правителството на социалистите обеща до края на мандата тя да стане 450 лева.

Друго предложение на левицата ще бъде обезщетението за отглеждане на дете между една и две години да расте с минималната работна заплата. БСП ще иска от януари догодина растежът на стаж и възраст за пенсиониране да бъде замразен за 12 месеца.

Социалистите обявяват социалните си параметри в опит да се разсее публичното отношение, че БСП отстъпва от социалните си ангажименти, каза Корнелия Нинова:

От тези социални ангажименти няма да отстъпим. Ще водим тези разговори и с работодатели, и със синдикати в тристранния съвет, и в Комисията по труда и социалната политика, и с министрите от кабинета, с които започваме да работим по изготвяне на бюджета за 2014-а година.

От БСП предлагат и промяна в принципа парите да следват ученика, което означава и промяна на финансиране на училищата. Държавата трябва да подпомага публичните образователни структури, а не частните, е позицията на левицата.

БСП иска да се създаде и фонд, който да подпомага кандидатстващите по европейски проекти училища. Червените са против децата да тръгват на предучилищна на четиригодишна възраст. 

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени