Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Попов: Протестите ще генерират допълнителен извънреден труд за служителите в МВР

Снимка: БГНЕС

Преди началото на предвидената за днес конференция "Нивото на стрес сред полицейските служители" в предаването "Преди всички" председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ Валентин Попов съобщи, че ще представят основните фактори, предизвикващи и създаващи професионалния стрес сред служителите от МВР:

Един от тях е ниският имидж на системата, често променящата се нормативна база, армейският стил на управление. Във фокус групите, които бяха направени, чухме от колегите, че началниците също са стресогенен фактор или по-точно тяхното отношение и начин на ръководене. Като че ли най-сериозният стресогенен фактор за служителите е, че се системата не е реформирана. От него са породени всички останали стресогенни фактори. Друга причина са заплащането и извънредният труд.

Валентин Попов каза, че в София и в по-големите градове, покрай провеждащите се протести, е било генерирано сериозно количество извънреден труд:

Става въпрос за надхвърляне на 30-40 часа над това, което би могло да се компенсира. Министерството направи някакъв опит да възмезди извънредния труд, това до известна степен реши проблема, но до края на годината има много време. Продължаващите протести ще генерират допълнителен извънреден труд и поне това, което аз виждам като решение на проблема, е привличане на допълнителни сили и средства на служители от други региони на страната. Това е нещо, което предстои да коментираме с министъра на вътрешните работи.

Според него няма натрупан извънреден труд в "Гранична полиция", който да не бъде компенсиран:

Факт е, че на турската граница има командировани доста служители. Ако това продължи доста време, извънредният труд може да се очертае като сериозен проблем.

Синдикалистът каза още, че в резултат на професионалния стаж служителите натрупват и здравословни проблеми – кардиологочни заболявани, психологичеки проблеми.

Цялото интервю с Валентин Попов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени