Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак учат български език в 66-о СОУ в София

Снимка: БГНЕС

По данни на МОН 138 сирийчета са заявили желание да учат в българско училище. 40 от тях са без родители.

В 66-о СОУ “Филип Станиславов“ в София учебната година започна със сформирана паралелка в 1-ви клас с 16 деца бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак. Директорът на училището Нели Тодорова каза в предаването „Хоризонт до обед“, че за първи път правят такава паралелка, но през годините са приемали деца бежанци, главно в началния курс на образование:

За нашето училище е предизвикателство да откликнем на желанието на родителите на тези деца да се запишат и да учат в българско училище, за да не загубят от образованието си. Имаме щастието да работим с прекрасна начална учителка, която работи на граждански договор към Агенцията за бежанците и обучава децата на български език и литература. Тя работи по специална методика за обучение на деца бежанци.

Директорът на 66-о СОУ каза, че на децата се осигуряват учебници, но те имат нужда от помагала – бои, скицници, тетрадки, раници.

По-голямата част от децата са преминали обучение през летните месеци и знаят говоримо български, с писането е малко по-трудно, но се справят добре, разказа Нели Тодорова и обясни, че залължително във втори клас децата ще бъдат разпределени в други паралелки.  

Цялото интервю с Нели Тодорова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени