Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия-докладчикът по делото срещу Цветан Цветанов си направи отвод

Снимка: БГНЕС

Съдия Димитрина Ангелова, докладчик по делото срещу Цветан Цветанов, си направи отвод. Той беше поискан от прокуратурата заради публикации, че Ангелова е в близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков. Цветанов и защитниците му коментираха, че това е опит на държавното обвинение да бави процеса, позовавайки се на твърдения в "булевардната преса". Това е безпрецедентен случай, в който прокуратура сама проваля дело, от което има интерес да приключи бързо и категорично.

Коментарите след решението даде само защитата на Цветанов. Цветанов, адвокатът и германският му защитник Ул категорично употребиха думата "поръчка" делото да се бави, да се избира подходящ съдебен състав. Беше назовано и името на Борислав Сарафов именно заради медийната публикация.

Няма гаранции, че няма да излезат следващи компромати срещу следващия съдебен съдия-докладчик, който ще се падне по силата на случайното разпределение на делата, казаха от защитата на Цветанов.

Менко Менков коментира:

Двамата прокурори, които представляват държавното обвинение в днешното съдебно заседание, и прокурорът Ангелов, който е поискал писмено отвода на прокуратурата, не изпълняват собствената си воля и не работят по вътрешно убеждение. Това са внушения на по-висшестоящи, това са висшестоящи прокурори на най-високото ниво на българската прокуратура. Г-н Сарафов е цитиран в една от публикациите. Очевидно е, че той е свързан по някакъв начин с тези публикации, очаквал ги е да продължат и очевидно, че той може да има някакво участие.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов каза, че няма да коментира изявленията на Менков, защото дълбоко го уважава.

Предисторията е от преди няколко седмици, когато публикация в няколко вестника свърза адвокат Менков със съдия Ангелова, твърдейки, че имат "сърдечни отношения". В публикацията се цитира и заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който казва, че следи всичко по случая и прокуратурата мисли какво да прави. Днес заради тези публикации в "булевардната преса", както бяха наречени изданията от защитата на Цветанов, прокуратурата поиска отвод на Ангелова, защото не вярва, че тя може да се произнесе безпристрастно. Самата Ангелова заяви, че има воля и кураж, и смелост да се произнесе по същество и справедливо по това дело, но тъй като съдът е една от малкото независими институции в страната, не бива да има никакво съмнение по отношение на неговите актове, тя ще си направи отвод, защото какъвто и да бъде крайният акт, то той би бил подложен под съмнение.

Депутат от германския парламент, специалист по темата "специални разузнавателни средства", се включва в защитата на бившия министър Цветанов. Пред журналисти Ханс-Петер Ул заяви, че ще следи този процес и ще докладва за него на своето правителство и на ЕK. По думите му, натрапващо е впечатлението, че делото е политическо, защото обвинението към Цветан Цветанов за възпрепятстване на правосъдието е за престъпление, извършено през 2009-а година. Питам се, защо прокуратурата повдига обвинение едва през 2013-а, каза Ул. Според него ключово за преценката му дали процесът е справедлив, ще бъде бързината на делото и как прокуратурата ще докаже обвиненията си. След отвода на съдия-докладчика той коментира:

От жестомимичния език на двамата колеги прокурори ми направи впечатление, че самите те се чувстваха, така, доста неудобно, правейки искането за отвод. Така в нас остава впечатлението, че става въпрос за поръчка, очевидно прокуратурата действаше по разпореждане.
По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!