Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 спортни федерации ще бъдат предложени за приоритетно финансиране

Снимка: БГНЕС

21 спортни федерации ще бъдат предложени от БОК за приоритетно финансиране на олимпийска подготовка от Министерството на младежта и спорта.  Решението беше взето от членовете на Изпълнителното бюро на БОК по заседание на Изпълнителното бюро на организацията. Сред избраните са спортове с класиране до 8 място на Олимпийските игри в Лондон - бокс, борба, волейбол, вдигане на тежести, гимнастика, художествена гимнастика; зимните спортове - биатлон, ски, кънки, шейни; социално значими и престижни спортове (в които България печели медали от световни и европейски първенства и световни купи) - лека атлетика, плуване, баскетбол, кану-каяк, тенис, спортна стрелба, конен спорт, ветроходство, гребане, джудо, тенис на маса.

Членовете на Изпълнителното бюро на БОК приеха отчета за представянето на българската младежка олимпийска делегация в Европейския младежки олимпийски фестивал "Утрехт 2013".

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов представи и информация за подготовката на Българската олимпийска делегация за участие в Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014. Спечелените квоти към момента са 15 (биатлон - 5 мъже и 1 жена, ски алпийски дисциплини - 2 мъже и 2 жени, ски бягане - 1 мъж и 2 жени, ски скок - 1 мъж, сноуборд - 1 жена).  В някои от дисциплините на ските е възможно и спечелване на още квоти преди края на квалификационния процес. Предстоят квалификации в спортовете шейни, шорттрек и бобслей.

Направено бе предложение за преференциални цени за Българските спортни федерации при използване на спортните съоръжения на Националната спортна база; финансирането на спортните клубове от Министерството на младежта и спорта по критерии, изготвени от съответната национална федерация.

Членовете на Изпълнителното бюро на БОК изразиха категоричното си мнение че лицензирането на спортните федерации следва да бъде запазено.

Също така беше дискутиран и въпросът със затрудненията на българските спортни федерации, произтичащи от Закона за обществените поръчки и спецификата на спорта в тази област и необходимостта от неотложни законодателни промени.

Предложено беше и сформирането на съвет/комисия към Министерството на младежта и спорта с участието на представители на БОК, който съвет/комисия да разглежда предложения за кандидатстване и приемане на домакинства за големи международни спортни състезания, за които се изисква държано финансиране.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна