Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетът и неговите парамерти - коментарите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бюджет 2014 е насочен към икономическия растеж и устойчивото развитие на регионите, без да пренебрегва социалната отговорност. Прогнозата за 1,8 процента за растеж е изпълнима, смята финансовият министър Петър Чобанов.

Анонсът за бюджета иска да покаже, че има нова политика, иска да покаже ново начало. Но, ако погледнете внимателно числата на бюджета, ще видите, че продължава сегашната политика, което намирам за добре, каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

Най-големият проблем на този бюджет ще бъдат приходите. На фона на това, че към 30-и август бюджетните постъпления са твърде скромни. Ярко впечатление прави увеличаването на дълговото време. Дългът ще достигне 22 процента от БВП. Едно е, когато си в опозиция, когато критикуваш, друго е, когато управляваш, каза Стоянова и припомни, че когато премиерът е бил в опозиция, е критикувал за това ГЕРБ. Никога прогнозите за растежа не са се сбъдвали. Няма лошо да имаш оптимистична прогноза, това е добре и като анонс към бизнеса.

Депутатът от БСП Петър Кънев уточни, че приходите винаги са били проблем на бюджетите.

Проблемът с митниците е много сериозен и предполагам, че смяната на ръководството ще доведе до увеличаване на приходите. За външния дълг не е права г-жа Стоянова. Макроикономисти твърдят, че не е опасно да имаш дълг до 25-30 процента. Драмата е как ще тръгне и ще заработи икономиката. Тя няма да заработи с бюджета, а с условията, които й създадем. Бюджетът си има свое лице, има си и приоритети, каза той, за да не се съгласи с Менда Стоянова, която намира общо с рестриктивните бюджетите на Симеон Дянков.

Финансистът Любомир Дацов смята, че не трябва да се продължава с прекомерното увеличаване на социалните разходи.

За една година това е възможно, но в следващите години, ако постоянно се увеличават социалните разходи, това прави невъзможно да има гъвкавост в бюджета. Другото нещо, което на мен ми трябва, е декларация, че този бюджет, в тези параметри ще бъде изпълнен. Ако го погледнете структурно, в разходната част, не се различава много от бюджетите, които внасяше и предходното правителство, само че то внасяше един бюджет и изпълняваше нещо съвсем различно и основно неизпълнението беше в частта за разходите, които можеха да генерират заетост и икономически растеж.

Чуйте мненията от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна