Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти: Ако данъкът за колите се добави към цената на бензина, ще плаща цялото население

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Спорове около увеличаването на данъка за автомобилите продължават. Хората недоволстват от тази инициатива за пълнене на държавната хазна. В същото време се появи и идея, изказана от Георги Кадиев от БСП, този данък да се калкулира в цената на горивата.

Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация припомни, че преди 10 години в цената на горивата се калкулираха отчисления за фонд "Пътища" и отчисления за фонд "Екология".

След време се оказа, че фондовете са абсолютно празни, правителствата са ги използвали за нещо друго и ги закриха. Първо, тази мярка се оказа, че не работи. Правителствата се отказаха от всички такива специални фондове. Второ, за колите - добри или лоши - данък плащат собствениците им, т.е те преценяват какви коли да карат. А ако тези стотинки допълнително се калкулират в цените на горивата, това ще утежни цялото население: данъкът се разпределя върху цялото население, което е несправедливо. Логиката: който кара повече, трябва да плаща повече, е добра. Но, ако тя се отнася само до тези, които карат собствените си коли. Облагате бензина - и тогава плащат всички.

Красимил Лалов от Националния съюз на превозвачите коментира идеята на БСП като несериозна.

Изведнъж добре позабравено старо става нова идея. Цялата тази схема, това, че някой не може да си събира парите, не значи, че друг трябва да му ги плаща. Звучи много несериозно за такъв икономист като Георги Кадиев. В момента всеки се надпреварва нещо, което е параграф 22.

Чуйте мненията от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна