Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският лекарски съюз помага на малките хора за създаване на център по проблемите им

Снимка: БГНЕС

Националната организация "Малки български хора" настоява да бъде изготвена програма за диагностика, лечение и рехабилитация, която да им бъде полезна. Според тях е необходима национална политика за въвеждане на антидискриминационни мерки спрямо хората с увреждания и малките хора.

В каква ситуация са поставени те, разказва председателят на организацията Светослав Чернев:

Ситуацията е тежка, безнадеждна. Първо, защото по-голямата част от тях разчитат на социални пенсии и на пенсии по инвалидност, нямат работа, защото просто не могат да работят или са чисто дискриминирани от работодателите. Архитектурната бариера, траспортът, административните сгради, които са недостъпни за малки хора - това са най-общо проблемите, които трябва да се решават.

У нас няма официална статистика за броя на малките хора. Според националната организация "Малки български хора" едно на 40 000 деца няма да порасне на височина.

Българският лекарски съюз ще помогне на малките хора за създаване на център по проблемите им, ангажира се председателят д-р Цветан Райчинов:

За тези хора ежедневието е проблем. Всеки ден, всеки час, навсякъде, където отидат и всичко, което искат да свършат, е проблем. Те се нуждаят от такъв център, където да могат да развиват и показват своите способности, защото това са практически здрави хора. Просто така се е случило, но това не бива да им отнема което и да е човешко право.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени