Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите с бежанците в България залягат в изработването на миграционната политика на ЕС

Снимка: БГНЕС

Проблемите, пред които са изправени България и други страни от Югоизточна Европа, заради сирийските бежанци, ще бъдат взети превдвид в разработването на цялостна европейска миграционна политика. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски в Брюксел, където основна тема на завършилия днес Европейски съвет беше имиграционния натиск, най-вече върху средиземноморските държави.

След мое изказване и настояване в окончателните редакции обхватът на работната група се разшири и включи югоизточните граници на ЕС. Разбирайте основно нашата граница и гръцката, естествено, обясни премиерът.

През декември европейските лидери отново ще обсъждат въпроса, а днес Пламен Орешарски припомни, че освен страните, през които бежанците влизат в Европа, под натиск са и тези, които са тяхна крайна дестинация:

Наистина 7 хиляди души за нас, като неподготвена страна са доста много. Но на фона на цифрите в други страни всякакви преекспонирания от наша гледна точка не биха били убедителни пред нашите партньори.

От Брюксел премиерът отхвърли призива на „Атака” за отзоваване на комисар Кристалина Георгиева заради позицията й за сирийските бежанци, като каза, че има добри работни контанти с нея.

Ние сме изправени пред много сериозно предизвикателство - част от бежанците ще останат по-дълго у нас, трябва да ги подпомагаме и интегрираме, заяви министър-председателят.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна