Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архиепископ Теодосий: Нямаме нищо против да има български храм в Светите места

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Йерусалимската патриаршия няма нищо против в Светите места да има български православен храм, заяви в интервю за "Хоризонт" Севастийският архиепископ Теодосий, който е на посещение у нас:

Ние приветстваме тази идея и в Йерусалимската патриаршия искаме да има такава, но затова е необходимо да има координация и разговор между БПЦ и Йерусалимската патриаршия. Искам да ви кажа, че храмовете в Светите места не са наши, а на всички православни вярващи и християни от цял свят в крайна сметка.

Архепископ Теодосий определи положението на християните в Близкия изток като катастрофално. Според него за две години Сирия е напусната от половин милион християни и затова всички представители на вероизповедението по света трябва да помогнат за спасяването им.

Положението им е много катастрофално. Трябва християните от целия свят  да подкрепят своите събратя в Близкия изток и да се опитат  с всички възможни средства да помогнат, да спрат насилието там. Отговорността за спасяването на християните от Близкия изток  е отговорност на всички, а не само на тях самите. В Палестина има също една своеобразна окупация на християните. А ние, като палестински християни, сме част от палестинския народ и страдаме заедно с тях. И затова трябва да се  намери справедливо решение на този палестинско-изрелския конфликт, за да могат всички да живеят в мир .

Диалогът между Исляма и Християнство в Светите места може да бъде задълбочен, вярва духовникът:

Вярвам че този диалог трябва да продължи и да бъде задълбочен на базата на отхвърлянето на насилието от всички страни. Болшинството от мюсюлманите не са екстремисти, не са салафити и те страдат от алевитите и екстремистите. Трябва да имаме добри отношения с мюсюлманите и да си сътрудничим и вървим напред. Всички сме против насилието и екстремизма, което се извършва в името на религията, защото тя няма нищо общо с това. Трябва да имаме умерени позиции, отхвърлящи насилието и омразата и игнорирането на другия. Трябва да търсим общите неща и общочовешките ценности. Ние, като православни християни в Близкия изток, ще продължаваме да отхвърляме насилието и да се противопоставяне на омразата.                    

Запитан дали още вярва, че зад отвличането на двама митрополити в Алепо стои Турция, свещеникът каза:

Има хора, които целят да изгонят християните от  Сирия и до няма християни в Близкия Изток. Освен двамата православни митрополита, има  и още няколко свещеника и монахини, които също са отвлечени. Единият от двамата митрополити, които е отвлечен ми беше състудент и го познавам много добре. Ролята на Турция в сирийския конфликт е много негативна и нецивилизована. Повечето от оръжието, влязло в Сирия, както и въоръженте лица там, влезе през турско-сирийската граница и това става със съзнанието на турското правителство. Ние смятаме, че турското правителство и премиера Ердоган носят отговорност за съдбата на отвлечените митрополити. Ние в Йерусалимската патриаршия имаме непотвърдена информация, че двамата митрополити се намират на турска територия. Независимо от всичко, турското правителство трябва да ги открие и да ги освободи. Ние християните от региона искаме да призовем Турция да спре да въоръжава терористите в Сирия, защото биват убивани не само християните там, но и мюсюлманите.

Вчера Българският патриарх Неофит прие в Синодалната палата Севастийския архиепископ. По време на разговора им архиепископ Теодосий е споделил тревогата си за оскверняването на християнски светини, насилието на което са подложени православните християни в Близкия изток, и особено в Сирия, които ежедневно страдат, биват гонени и умират заради вярата си, е изпросил молитвената подкрепа на патриарх Неофит за тях.

Архиепископ Теодосий е получил благословение от патриарх Неофит да служи в неделя в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". При предишното си посещение у нас - през август, архиепископ Теодосий служи Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В службата молитвено участваха и много православни християни от Палестина и Сирия.

Днес влиятелния духовник от Йерусалимската патриаршия ще изнесе лекция на тема "Християните-араби на фона арабската пролет". Севастийския архиепископ Теодосий е единственият арабин - православен християнин в Йерусалимската патриаршия.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени