Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ванухи Аракелян: Надявам се проблемите на Съдебна палата Варна да са приоритет на страната

Снимка: БГНЕС

Представители на 9-те съдебни институции и адвокатите във Варна се обединиха в обща кауза за подобряване на условията на труд и заплащането в съдебната система във Варна.

Срамно дълго е времето, през което Варна очаква своята съдебна палата. Това каза председателят на Окръжния съд във Варна Ванухи Аракелян в интервю за предаването "Преди всички".  Тя подчерта, че нито едно от българските правителства през последните 80 години не е намерило решение на този въпрос.

Това е безпрецедентно – медии и магистрати да застават зад една кауза. Ако всичко това не ни води по пътя към успеха, аз не знам какво друго би могло да се случи, казя още Аракелян.

Тя обясни и какви действия предприемат магистратите, за да се преборят с проблемната работна среда: На 17-и октомври се учреди Общественият съвет, на следващата седмица Общественият съвет излезе с декларация за подкрепа, към която вече са се присъединили по един безапелационен начин председателят на ВКС, председателят на ВАС, Главен прокурор, колеги, НПО-та и съсловни организации. За чест на вицепремиера Занаида Златанова очакваме на 4-ти ноември нейното посещение във Варна, което е посветено приоритетно на темата Съдебна палата Варна и втория въпрос – електронното правосъдие. Това се случва за първи път от 2009-а година, да дойде министър, който да се запознае очи в очи с проблема на варненските магистрати.

По отношение на Бюджет 2014 и финансирането на съдебната система, Аракелян каза: Иска ни се да получим знак на добра воля и се надявам Бюджет 2014 да даде знак на тази воля. Още повече, че след посещението на вицепремиера Общественият съвет планира среща с областния управител, с кмета на Община Варна и с депутати от всички партии, които са избрани с гласовете на варненци. /…/ Надявам се следващият приоритет на страната да е проблемите на варненската Съдебна палата, защото повече така не може - преградени коридори, липса на въздух, на естествено осветление.

Според Ванухи Аракелян не е ясно защо до момента не се е направил опит да се преодолеят проблемите на Съдебната палата във Варна.

Аз изключително внимателно следя реакциите и очакванията, които има обществото към съда. Абсолютно съм съгласна, че трябва да поставим съдебната система при едни нормални условия за работа, защото не може да има никаква превенция, никакво отношение, никаква възпитателна роля една съдебна зала, която е в мазето и която преди една седмица е била разчиствана от гризачи. Никакво внушение няма това нито за държавност, нито за устои, нито за стабилитет на правораздаването./…/ Ние в мазе, в дупки, в преградени коридори, ние ще гледаме делата почтено и професионално, но това ли е правосъдието, което една европейска държава заслужава, каза още председателят на Окръжния съд във Варна.

Цялото интервю на Силвия Великова с Ванухи Аракелян можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна