Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС обявява днес присъдата срещу бившия съдия Атанас Вълков

Снимка: БГНЕС

След няколкодневен размисъл, Софийският градски съд ще обяви присъдата си по делото срещу бившия председател на Административен съд Бургас Атанас Вълков.
Той е обвинен, че се опитал да продаде с фалшиви документи парцел от 12 декара край Несебър.

Бившият съдия беше задържан на 1 април 2011 година по време на сделка, при която в ролята на купувач се беше явил агент под прикритие. Документите за собственост, придобити от наследниците на имота, все роднини на Атанас Вълков, са били умишлено състарявани със зелен чай, за да изглеждат автентични. Освен за съставяне на фалшиви документи, той е обвинен и за длъжностно престъпление „пране на пари“. Заради множество престъпления прокурор Любка Кръстева поиска Вълков да лежи общо 6 години в затвора.

Четирима адвокати защитават интересите на бившия съдия, който до този момент не е коментирал действията си. Два месеца след задържането той направи самопризнания и сключи споразумение с държавното обвинение. Определената му тогава условна присъда не хареса на ръководството на Прокуратурата, споразумението беше отменено, сменен беше прокурорът по делото. Така процесът, който приключва днес на първа инстанция влиза в съда по общия ред.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!