Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален следобед

От другата страна на деня

понеделник

"Музикален момент"
от 14.30 до 15.30 часа

водещ: Аделина Александрова
Предаването съдържа кратка любопитна информация за световноизвестни или млади, утвърждаващи се музиканти - певци, инструменталисти и диригенти - подкрепена с техни изпълнения. В началото на всяко издание има музикална игра-загадка с награди.
Редовни рубрики на предаването: "Сладки гласове" (представя изтъкнати певци от близкото минало или настоящето), "Българин да се наричам" - посветена на родното музикално-изпълнителско и композиторско изкуство, "Двете лица на ..." - Рубрика за големи музиканти, изявяващи се на повече от едно музикално поприще.

вторник
"Малките бисери"
от 14.30 до 15.30 часа

водещи: Елена Хубанова и Ивета Грънчарова
Вашият концерт с миниатюрни класически шедьоври - заръчан от вас, скроен от нас. Ваша е волята да станете съавтори на музикалната програма, да слушате с по едно ухо, с цели две уши и с пълно съзнание, както и въобще да не слушате. Наша е привилегията да бъдем ваши слуги: разтваряме музикалната радиосъкровищница, която хем е искряща и единствена у нас, хем даром раздава богатствата си. Вие цените това и не пропускате да настоятате да излъчваме уникални записи. Отговор на често задаван въпрос: оригиналните звуконосители с ценностите от националния звуков архив, наречен "златен фонд", се пазят не на бул. "Драган Цанков", не дори и в София, а на стотина километра - в едно уникално, стриктно охранявано, специализирано лентохранилище - далеч от бедствия, пожари, наводнения и пр. "Малките бисери" започват през 1996 г., замислени от Здравка Андреева. Сред останалите глашатаи на поредицата най-трайно е присъствието на Наталия Илиева, на Светла Матеева, Даниела Найденова и Ивета Грънчарова. Списъкът на преданите слушатели от въображаемия "Клуб на ловците на бисери" наброява стотици имена. Те се чувстват като съзаклятническо общество, възправено срещу пошлото, намерило оазис във високите музикални стойности. Клубът си има почетен председател-доайен - Славка Захова и кръстник - Русин Катански. Девизът на "Малките бисери": "Позвънете и ще свирим. Идеите от вас, бензинът от нас." Правилата: намисляте си любима миниатюра от класиката, избирате телефон 963 40 52 и съобщавате желанието си. Чакате изпълнението точно след седмица. Времето и мястото са известни. Известни са и предпочитанията на рубриката ни към българското, както и към по-необикновеното и интересното. "Малките бисери". Или: "Търсете и ще намерите. Искайте и ще ви се даде." От Васко Адажиев до Комедиан Хармонистс. От "Гроздано моме" до Веселина Кацарова. От Серджу Челибидаке до Арабел Караян.

сряда
"Музик мания"
от 14.30 до 15.30 часа
водещи: Светлана Димитрова

Мания - страст, силно желание, лудост
Единственото място където звучи всякаква музика - място за специалните проекти и идеи на големи и не толкова известни музиканти. Време за да чуете творбите на прочути композитори в най-невероятни изпълнения. Часът когато ще се забавлявате със звуците издавани от най-странните инструменти изобретени от човека. Всичко за което може да си помислите или научите, че съществува по света и което издава звук един ден ще бъде представено в този час за пристрастени.

четвъртък
"Музикални легенди"
от 14.30 до 15.30 часа
водещи: Светлана Димитрова и Мануела Манчева


петък
"Звезден експрес"
от 14.00 до 15.00 часа

водещи: Цветана Тончева и Даниела Найденова
Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".

неделя
"Неделен следобед"
от 14.00 до 16.00 часа

водещи: Юлиана Алексиева и Цветана Тончева
В този ден и час музиката и събитията диктуват съдържанието. Блоково предаване, в което можете да слушате:
- Оперна, симфонична, кантатно-ораториална, камерна, оперетна, балетна ... музика - че и джаз дори ...
- Музика от ХІІ до ХХІ век.
- Популярни и неизвестни творби от познати и непознати автори.
- Интерпретации на знаменити артисти, забравени имена и изпълнители от бъдещето.
- Записи от архивите и съвсем нови регистрации.
- Актуални вести от света - разказани обикновено в първо лице (единствено число).
- Понякога има и гости - задължително интригуващи!
Това, което не можете да чуете в този ден и час: банална, безинтересна и непрофесионална музика и реч ...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!