Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панорама на съвременната полска драма в българския ефир

Съвместен проект на Полския институт София и програма “Христо Ботев” на БНР

Като част от честванията на 60-годишнината от създаването на Полския институт в България радиослушателите ще се срещнат с най-интересните заглавия и постижения на полската драматургия през последните години. Панорамата започва на 11 октомври с хитовата пиеса на Дорота Масловска “Двама нещастни румънци, говорещи полски” в радиоверсия - постановка на Николай Ламбрев. Дорота Масловска е известна със скандално-провокативнота й и оригинално авторско присъствие. Текстовете й - романи и пиеси, които имат изключителен сценичен успех в Полша, се вече преведени в много страни. “Двама нещастни румънци, говорeщи полски” е поставена и от Сохо Тиатър в Лондон през 2008.
На 18 октомври от 16.00 часа ще чуете пиесата на Анна Бужинска “Най-много самоубийства стават в неделя” - подслушан разговор на подлудени от ежедневната треска за реализация млади хора, балансиращ на ръба на комедията и сатирата. Постановката е на режисьора Минчо Събев.
На 25 октомври следва радиопиесата “10 етаж” от Цезари Харашимович, предизвикателен текст за радио, базиран върху истински случай - дете, хванато да краде, скача през прозореца. Документалната основа на сюжета дава възможности за остър социален анализ на съвременното общество и същевременно поднася историята като случваща се в момента. Смело аудио, което не се спъва в условностите на сценичността, а стига директно до слушателя. Цезари Харашимович е сред най-популярните полски сценаристи, член на Европейската филмова академия, автор на популярна колона в литературно списание, автор и водещ на телевизионно ток шоу, актьор, драматург и писател.
Селекцията от заглавия следва принципа на разностранно и богато представяне на постиженията на полската драма. Сред характерните особености и на трите текста е езикът - жив, разговорен, много често и жаргон на малките общества, център на описанието, пластичен и колоритен.
Панорамата продължава и през следващата година с още три заглавия.
По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна