Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Какво се случва” от последния чин - ново предаване с водещ Марин Бодаков

сряда, 14 октомври от 17.00 часа

Предаването ще се стреми да съедини в общо дискусионно пространство три тематични полета: училищното образование, съвременното изкуство и родителството.
Предпоставка за съществуването на такова пространство е отчетливата еволюция на представата за родителство у образованите млади елити у нас, съчетана с ангажиментите им в утвърждаването на един много по-отворено към обществото училище. Училище, преданно не само на ценностите на знанието, но и на ценностите на солидарността и справедливостта като социално лепило.
В този план съвременното изкуство (изкуството извън образователния канон) може да бъде не само мощен индикатор за процеси под социалната повърхност, но и досегът на учениците с него да бъде надежден изход за позитивна промяна. Фактор за структурна стабилност, досега пренебрегван в полза на културни образци от миналото.
Вместо илюстрация: ще разпознае ли един варненски седмокласник изкуство в работите на Недко Солаков, световноизвесен наш съвременен художник,. И защо няма да го разпознае. Къде училището се разскача със съвременното изкуство и кои са учителите и родителите, които работят за обратното.
Като събеседници в предаването ще бъдат предпочитани съвременни творци - преди всичко в статуса им на загрижени родители.
В първото предаване: 
Гост в студиото - Ива Калафатова, куклена актриса и майка на първокласничка.
Разговор с художничката Капка Кънева и Христо Краевски, ръководител на пресцентъра на Народното събрание, по повод прецедентната образователна книжка “Първият парламент на България”.
Разговор с баща на първокласник и ролята на бащите в образователните политики за четене - доц. Милена Цветкова от Софийския университет.
Разговор с приложна археоложка за проект по въвеждането на обучението по история в музеите.
Разговор с Йордан Ефтимов за съвременната литература в час.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна