Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама българи откриват Международния радиоден на младия изпълнител, организиран от EBU

Снимка: Архив

Повече от месец преди Коледа колегите от Европейския съюз за радио и телевизия са ни подготвили чудесен подарък: една неделна вечер, посветена на изпълнителското майсторство на младите музиканти от Европа, която програма “Христо Ботев” също ще излъчва директно за вас. За наша голяма радост, България има честта да открие програмата, така че в 19.00 часа ще започнем от студиото в София, където ще се изявяват двама даровити наши изпълнители! Това са пианистката Виктория Василенко и Кирил Георгиев – ударни инструменти. Ще ги чуем с музика от българските композитори Димитър Ненов и Добри Палиев, както и от Радион Шчедрин и Емануел Сежурне.
16 годишната Виктория Василенко има завиден брой награди от национални и международни клавирни конкурси, също така от фондации и други културни институции. Вече е свирила на почти всички музикални фестивали в България. През октомври пианистката се изяви пред публиката в зала България като солист на Нов Европейски оркестър под диригентството на Питър Греве от Холандия в световната премиера на неговия Концерт за пиано и оркестър. Виктория Василенко се е срещала вече и с европейската публика. Неотдавна тя взе участие в Международния фестивал за камерна музика “Музика Мунди” в Брюксел. Там беше солист на Фестивалния оркестър под палката на прочутия Максим Венгеров. Виктория има покана за концерти в Ню Йорк и Чикаго.
Другият млад български музикант – Кирил Георгиев, е на 23 години и в момента следва в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” при професор Татяна Кърпарова. Музикалното образование в академията Кирил съчетава с майсторски класове при Зигфрид Финк, Петер Садло, Фредерик Макарес, Рикардо Галярдо и Милчо Левиев. Попаднал под различни влияния, студентът възприема положителното от всяка една школа, т.е. – успява да намери златната среда и да я пречупи през собствената си индивидуалност. Младият перкусионист успешно съчетава изявите си като солист и оркестрант в много български оркестри. Освен на конкурси, той е награждаван за изявени дарби в областта на музикалното изкуство и от български културни институции.
След БНР музикалната щафета ще поемат колегите от Пражкото радио. Творби от Бохуслав Мартину, Золтан Кодай и Астор Пиацола ще звучат до 20.00 часа в интерпретацията на Едуард Байер – цигулка, Станислав Галин - пиано и Якоб Тилман – виолончело. И тримата изпълнители са носители на множество награди от национални и международни конкурси и се радват на голяма популярност в Чехия. Те ще бъдат последвани от един много атрактивен камерен състав, който пък има честта да представя Португалия: Palmela Saxophone Ensemble. Създаден през 2001 към Консерваторията в Палмела като част от класа по камерна музика на професор Жоао Педро Силва, симпатичният ансамбъл от млади саксофонисти прераства в група от приятели, които споделят страстта и ентусиазма си към този инструмент. За вас съставът ще изпълни популярната “Холберг сюита” на Григ и Balada para un loco от Астор Пиацола.
В 20.30 часа следва музика от Бах и Бела Барток, която ще бъде визитката на Унгарското радио. Соната за виола да гамба от Бах и Рапсодия №2 от Бела Барток ще изпълни Дита Ротман – едно младо унгарско дарование, родена през 1983 в Будапеща. А след нея – в 21.30 часа, директно от Bridgewater Hall, Манчестър, ще прозвучи “Пролетната” соната за цигулка и пиано на Бетовен – опус 24, фа мажор. Изпълнители са Дженифър Пайк, цигулка, и Мартин Роско – пиано, които представят Великобритания.
Последни в очарователната поредица от млади изпълнители ще се представят четирима музиканти, които ще защитават честта на Полското изпълнителско изкуство. Те са обединени в струнен квартет под името “Аполон Мусагет”. Макар и съвсем млад (основан е през 2006 година!), съставът вече е носител на първа награда и три специални награди на ARD Music.
Надяваме се, скъпи приятели, че ще споделите с нас неделната си вечер и ще станете част от голямото “европейско музикално семейство”!

Неделя, 15 ноември, от 19.00 часа

По публикацията работи: Аделина Александрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна