Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Димков-младши: „Детството ми ухае на билки, рецепти и пациенти”

\r\nВодещата Милена Димова с д-р Петър Димков-младши, синът на народния лечител Петър Димков, който е лекар офталмолог към “Александровска” болница в София
Снимка: Мария Гатева
“Като малък с дядо ми си имахме една любима пътека на Витоша, където ходехме редовно. Помня колко жизнен беше, как пъргаво се изкачваше по стръмното. Тогава той е бил към 80-годишен, възраст на която повечето хора трудно отиват дори до магазина. В къщи всички се лекувахме по неговите рецепти и затова винаги ухаеше на някаква билка. Дядо ми казваше: “Колко проста е лайкучката и колко вълшебна като лек!” Запомнил съм много неща от него, но няма да забравя неговата мисъл и основно правило в работата - че диагнозата е 50 % от лечението! Ето, това винаги ме е водило в лекарската ми професия...Баба ми също намираше приложение на различните треви - използваше ги при приготвяне на всяко ядене и може би, затова то ставаше толкова вкусно.
Не съм мислил или мечтал в ранна детска възраст какъв ще стана. Просто живеех и дишах покрай дядо ми. И съвсем естествено у мен се породи желанието да доразвия неговото дело, а това е огромен труд на целия му живот. Днес изцяло работя по методите на дядо ми - използвам ирисовата диагностика, а това определя и пътя на лечението. Постарах се, влагайки знания и труд, да разработя някои от рецептите на дядо ми в таблетни форми. Това беше стара негова мечта, защото искаше хората по-лесно да провеждат нужното лечение като използват естествените растителни продукти и то от мястото, където живеят. Силно вярваше в лековитата сила на природата и го доказваше с познанията си за всяка тревичка, както и за времето при което трябва да се бере... Може би, това бе основната причина да открива заедно с мен, неговия внук, любимата пътека в планината.”
Ако искате да усетите “мириса” на детството му на улица “Златовръх” в София чуйте предаването.

Неделя, 22 ноември, от 10.00 часа
По публикацията работи: Милена Димова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени