Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама музиканти, влюбени в инструментите си - тромпетистът Сергей Накаряков и акордеонистът Яцек Греков

Снимка: Архив
Във времето за специалните проекти на прочути и не тъй известни музиканти, днес ще звучи тромпетът на Сергей Накаряков и акордеонът на Яцек Греков - двама творци готови да прескочат написаните за техните инструменти пиеси и да представят пред публиката своите любими творби.
Когато се появи на световната сцена преди около 20 години пресата го определи като „Паганини с тромпет”. Странна е съдбата му. Той учи пиано, но след катастрофа трябва да изостави клавишите. Баща му мечтае той да свири на тромпет от дете, затова насочва сина си към този инструмент, а и самият той води заниманията му. Това е Сергей Накаряков. „Точно когато се случи това, великият тромпетист Тимофей Докшицер издаде баховите прелюдии във вариант за тромпет и орган, спомня си той. Бях омагьосан от величието, които придобиха тези тъй познати пиеси.” През 1989 г. Накаряков участва в международния фестивал за класическа музика „Златната ябълка” и изпълнението му на „Венециански карнавал” от Арбан е излъчено по телевизията. Така се стига до среща с Владимир Спиваков. Тогава Сергей е едва на 12 г. „Той ми подари хубав, скъп инструмент и ме покани да свиря на неговия фестивал в Колмар, Франция.” След това момчето започва да пътува из цяла Русия. През 1991 заедно с родителите си заминава за Израел, а от 1996 г. живее във Франция. „Старомоден съм, когато избирам репертоара си, особено когато става дума за транскрипции, разказва Накаряков. Обичам Моцарт, Чайковски, Шуман... За жалост, те не са писали пиеси за тромпет и се налага да правя транскрипции. Не виждам нищо лошо в това, защото така обогатявам репертоара си. За това се грижат баща ми и сестра ми Вера. Тя, освен че е много добра пианистка, се грижи и за репертоара ми. Благодарение на нея записах диск с преработени песни на Рахманинов, Шуберт, Лист, Равел, Леонкавало. „Сергей Накаряков е вече на 33 години, все тъй лъчезарен и обичан от публиката. Той е роден на 10 май 1977 г. в гр. Горки (Нижни Новгород).
Струва си да познаваме и акордеониста Яцек Греков. Учил е в техническия университет в София, във Виенската консерватория и в музикалната академия „Фредерик Шопен”. Първата му работа е програмист в Ай Би Ем, Виена. Сменя още едно-две места, за да се установи окончателно в техническия университет в родния си град Биалисток, Полша. Там се отдава на търсенията, си свързани с анализ и визуализацията на музиката във факултета по компютърни науки. Любовта към музиката го отвежда към различни класически, джаз и етно проекти. Свири на акордеон, гайда и кавал. Последните два инструмента дължи на връзката си с България. Пише и музика за филми и към театрални пиеси. Прави транскрипции на известни творби за акордеон. Ако изпишете името му в интернет, ще попаднете и на негови публикации по темата за музикалната визуализация. И говори превъзходен български език.
В нашия концерт Яцек Греков ще свири на акордеон пиеси от Гранадос, Албенис, Скарлати, а Сергей Накаряков ще изпълни транскрипции за тромпет на творби на Динику, Бах и Гершуин.

сряда, 2 декември, от 14.00 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени