Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майкъл Джексън - звездата и човекът

Кралят на поп музиката Майкъл Джексън.
Снимка: michaeljackson.com

Поредното пътуване в музикалната галактика на нашия „Звезден експрес” е озарено от блясъка на една неповторима звезда от първа величина - Майкъл Джексън.
Гласът на Краля на поп музиката ще остане завинаги в сърцата на милионите му почитатели по цял свят. Джако притежава изключителен музикален талант, характерен глас и своеобразен маниер на танцуване. Негови запазени марки остават известната лунна походка, новата техника в танца „наклонът”, бялата диамантена ръкавица, белите чорапи с черни обувки и характерният глас. И, несъмнено огромната благотворителна дейност! Чрез своята фондация той прави милиони долари дарения за подпомагане на изпаднали в нужда деца - гладуващи, болни или нямащи достъп до образование. Той е сред най-известните певци в света и през 2006 година влиза в книгата „Рекордите на Гинес” с над 800 милиона продадени в света копия от албумите си. Thriller от 1982 излиза в над 118 милионен тираж, с което става най-продаваният албум в историята и държи световния рекорд за най-много спечелени статуетки в една година - 8 награди „Грами” през 1984.
Същата година Майкъл е тържествено посрещнат в Белия дом от президента Рейгън.
Майкъл Джоузеф Джексън е роден в Гери, Индиана, САЩ, на 28 август 1958 година. Седмото от общо девет деца на фамилията Джексън. Бащата е стоманолеяр, но насърчава децата си да пеят от ранна възраст. Така първоначално се ражда групата The Jackson Brothers, която през 1964, след присъединяването на Майкъл и Марлън, се преименува на The Jackson 5, a по-късно на The Jacksons. Момчетата често свирят в стрийптийз клубове и други нощни заведения и през 1968 подписват първия си договор с „Мотаун рекърдс” и записват песните I want you back, ABC, The Love You Save и I'll Be There. Успехът е зашеметяващ и всички те достигат до номер едно в класациите Billboard Hot 100. Пътят към славата за Майкъл Джексън е открит, списанието Rolling Stone го нарича „гений с невероятна музикална дарба”.
На 7 години Майкъл е солист на състава, а по-късно пише много от хитовете на групата. На 11 години вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера. Това се оказва печеливша карта и след главозамайващия успех на албума „Трилър”, се ражда Джексън-манията. Но зад блясъка на славата, животът на артиста е изпълнен с противоречиви и странни събития: като промяната във физическия му облик след многото пластични операции, здравословни проблеми, съдебни процеси, слухове, скандали, злоупотреба с наркотици и лекарства, години на застой и емоционални кризи. В същото време е един от малцината включени два пъти в Рокендрол залата на славата, вписан е в Гинес с 13-те си  награди „Грами” и 13 сингъла, станали номер едно. През 2009 отново поставя рекорд, като за съвсем кратко време разпродава всичките билети за планираното през юли турне с 50 концерта в Англия. Уви, то остава само мечта! На 25 юни Кралят на поп музиката напуска този свят. Но остава със златни букви в историята като певец, композитор, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор, бизнесмен и любящ баща.
Майкъл построи лунапарк с най-различни забавления в ранчото си „Невърленд” в Калифорния. Невърленд - точно като в приказката за Питър Пан! През целия си съзнателен живот удивителният Майкъл като че ли се идентифицираше именно с този приказен герой - вечното дете Питър Пан. Майкъл Джексън бе не просто поредната бляскава звезда от шоубизнеса. Той бе истински Човек!
Освен спомена за бляскавото и ненадминато звездно присъствие на Майкъл Джексън, в „Звездния експрес” на програма „Христо Ботев” ще научите как завършва трогателният любовен роман на двамата главни герои в „новата творба на братята Джордж и Айра Гершуин”, поставена за пръв път на Бродуей през 1992 година - „Луд по теб”. Наследникът на богата банкерска фамилия Боби Чайлд се влюбва от пръв поглед в Поли Бейкър, началничка на пощата в градчето Дедрок, щата Невада. Гордост и предразсъдъци пречат на тяхното щастие и ги подлагат на изпитания.
Ако останете с нас, ще разберете какво още ще се случи между двамата влюбени.

петък, 18 декември от 14.00 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна