Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна изложба по случай 70-годишнината от рождението на художника Атанас Яранов

Днес в обновената галерия "Средец" на Министерството на културата министърът Вежди Рашидов ще открие изложба на Атанас Яранов
Снимка: Министерство на културата
Картините по повод 70-годишнината от рождението на художника се представят в галерия „Средец” на Министерство на културата. Живописните платна са подбрани от частната колекция на Ангел Симеонов.
„Атанас Яранов оставя след себе си богата галерия от маслени картини, пастели, стенописи, които продължават традицията на визионерските търсения на Иван Милев и Златю Бояджиев. Той е един фигуративен художник, който изпълва своите картини със символи, архаични митове и фолклорни метафори. Дори битово делничните сцени, той превръща в тайнствена действителност с метафизическа глъбина и ирационални измерения”, пише за него изкуствоведът проф. Димитър Аврамов.
Критиката определя неговото изкуство като щастлив фокус, в който се кръстосват художествени импулси от миналото и съвременността - оригинални завоевания на българската духовна култура.
Атанас Яранов е роден на 13 юли 1940 г. в София. Завършил е Художествената академия "Николай Павлович", специалност "Декоративно-монументална живопис" при проф. Георги Богданов. Негови творби са участвали в колективни представителни изложби на българското изкуство в Англия, Франция, Италия, ФРГ, СССР, Румъния, Япония, САЩ, Чехословакия, Полша. Реализирал е самостоятелни изложби в Пловдив, Варшава, Варна, Братислава, София, Западен Берлин. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, много музеи и галерии в страната, на галерии и частни колекционери в Швейцария, САЩ, Франция.
Носител е на много национални награди. 

В сряда, 6 януари, в "Артефир" от 12.20 часа синът на големия живописец - художникът Димитър Яранов, ще разкаже за изкуството на своя баща и картините от експозицията.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени