Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Орландо Паладино”, опера в три действия от Йозеф Хайдн (съдържание)

Действащи лица:
Орландо
– тенор
Анжелика – сопран
Родомонте – баритон
Медоро – тенор
Алчина – сопран
Еурила – сопран
Паскуале – баритон

Съдържание
І действие
Планинска местност. На Еурила никак не й се работи. Още по-малко това, което трябва да прави: тя е пастирка. А на нея й се танцува. Всичко неочаквано, което може да се случи, е добре дошло за Еурила. Но ето, че се появява един войник. А тя изпитва ужас от войници, особено пък от такъв, който е гневен и който започва да вика. Колко зле е възпитан – казва си пастирката. Да бяга вече е късно- нека го изслуша. От него разбира е, че се казва Родомонте и че поводът за гнева му е един франкски рицар, когото търси безуспешно. Еурила пък, от своя страна, му разказва за едни други странници, които са се появили неочаквано една влюбена двойка: Анжелика, принцеса от далечни земи и Медоро. Оказва се, че Родомонте иска тутакси да открие двойката – ядосан е и се наежва... Ето, че се появява Анжелика. Пее за себе си: тя е влюбена. И иска да спаси живота на своя скъп Медоро. Смята да го направи с магия. Тя отваря своята книга за правене на чудеса...и ето, че след няколко такта очарователна музика се появява магьосницата Алчина. Тя е гневна на граф Орландо, един опасен франкски офицер и затова иска да опази от него своята скъпа Анжелика. Кой, ако не тя може да го стори – нали от нея, великата вълшебница, треперят всички? Анжелика е очарована.Един нерешителен страхопъзльо би се оказал Медоро, ако последва съвета на Анжелика просто да се скрие. Но той е нерешителен, колебае се, без да може да вземе решение. Въпреки това Анжелика смята, че той е супер.
Следващите събития се развиват в гората. Паскуале, оръженосецът на Орландо си спомня за една своя любима, чиято намусеност го е отблъснала. Спомен тъжен, който обаче не може да го накара да забрави празния си стомах. С този Орландо като шеф можеш да умреш от глад! Идва Еурила и съобщава, че Орландо търси навсякъде Родомонте. Паскуале прави всичко, за да очарова Еурила, пее й героична рицарска ария. Но все пак не забравя, че преди всичко е гладен.
В парка. Чудо! Вечно колебаещият се Медоро най-сетне е взел решение да избяга. Но Анжелика започва да го увещава да остане. Той само се намусва, но не казва нищо. А тя се натъжава. Медоро смята, че тя не го люби.
Приближава се Орландо. От седмици търси нашир и длъж любимата си Анжелика, която е изчезнала изведнъж. Продължава да вярва, че тя го обича, както той нея. Засега обаче има друга задача – принуден е да се срещне с Родомонте, за да се бият. Но Родомонте закъснява. И докато Орландо го чака, погледът му ненадейно пада върху ствола на едно дърво, върху който е изрязано сърце, прободено със стрела, и на него са написани имената на Анжелика и Медоро. Господи, това не е възможно. Анжелика в ръцете на друг. Орландо е разярен и тръгва да търси отмъщение. В това време идва Родомонте – той пък търси Орландо. Еурила от своя страна иска да предупреди Медоро за опасността, която го чака. А Орландо най-сетне разбира, че Анжелика обича друг и го обзема лудост. Всички са объркани, но се появява Алчина с решимостта да внесе ред в нещата. Тя предотвратява битката между Орландо и Родомонте, и с махване на вълшебната си пръчица затваря обезумелия Орландо в клетка.

ІІ действие
Отново сме в една горичка. Орландо все още очаква да се сражава с Родомонте, който пък от своя страна беснее и гори от желание да спечели победа над ужасния франк.
В това време, на брега на морета, Медоро, обзет от необясним страх, се жалва безкрай. Еурила се опитва да го успокоява, но напразно. Пристига Паскуале, на кон. Под звуците на тимпани и тромпети този фанфарон запява за свои въображаеми победи. Еурила обаче е впечатлена. Усеща, че започва да се влюбва в оръженосеца Паскуале. От своя страна – той също.
Какво прави Анжелика в това време? Тя призовава гората, вятъра и вълните да й помогнат да намери своя Медоро. Вълшебницата Алчина й обещава, че ще е щастлива в любовта си, и че те ще бъдат заедно с любимия, дори в смъртта си (ако се наложи), заедно дори на дъното на океана. Анжелика решава, че Медоро не е сред живите и се втурва към вълните. Но ето, че ненадейно той се появява. О, какво щастие! Появява се и Орландо, който иска да убие този пъзльо Медоро. Алчина обаче го парализира. Страшни чудовища се привиждат на рицаря и докато той се опитва да се сражава с тях, двамата влюбени избягват.
Алчина обявява, че трябва най-сетне да реши окончателно проблемите, който побъркват всички участници в събитията. Затова обявява, че трябва да се съберат пред входа на вълшебната й пещера. Паскуале трепери от страх, Орландо продължава да е изпълнен с ярост, сега и срещу магьосницата, защото закриля Анжелика и нейния Медоро. Но Алчина не се мае, а експедитивно вкаменява Орландо. Анжелика и Медоро най-сетне се престрашавет да се появят. И започват да се застъпват за Орландо. Но когато Алчина отменя магията си, Орландо отново се втурва, обзет от ярост, да мъсти. За това тя пак сде принуждава да стори чудо и го затваря в пещера. Всички останали са весели и щастливи.

ІІІ действие
Развива се на брега на реката на забравата Лета. Там е лодкарят Харон, който препречва входа на отвъдния свят, до който живите нямат достъп. Но Харон не може да се противопостави на волята на Алчина. Там, в една от пещерите край Лета се намира омагьосаният Орландо. И най-ефикасното лекарство срещу лудостта на рицаря ще са няколко капки вода от вълшебната река, така Орландо ще забрави всичко, ще забрави и кой е.
Отново в гората. Орда диваци са по следите на Анжелика. Медоро е ранен и пак се жалва, Анжелика пък жали Медоро. Орландо и Родомонте се сражават рамо до рамо срещу новите врагове.
В двора на замъка. Анжелика оплаква Медоро, защото мисли, че е умрял. Но идва Алчина и съобщава добрата новина: Медоро е жив, тя е изцерила раните му. Родомонте и Орландо полагат в краката на Алчина телата на диваците. Орландо, благодарение на водата от Лета е забравил коя е Анжелика. И така бива изцерен от истинската любов, която иначе би трябвало да е вечна. Всички останали са уредени и доволни. Поуката: ако искаш да си щастлив, не обичай този, когото ти обичаш, а обичай този, който обича теб.

По публикацията работи: Юлиана Алексиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна