Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 27 февруари, от 20.00 часа: „Бохеми” на Пучини, директно от Метрополитън опера

\r\nРуската оперна звезда Анна Нетребко в ролята на Мими.
Снимка: Архив
Тази събота ще доставим неописуемо удоволствие на меломаните с шедьовъра на Джакомо Пучини „Бохеми”, определяна като „една от трите най-любими опери в света”, или “може би най-любимата”! Постановката на Франко Дзефирели в Метрополитън вече е легендарна, а този спектакъл ще ни даде възможност да чуем две от най-ярките оперни звезди на днешния ден - рускинята Анна Нетребко и поляка Пьотр Бечала в ролите на влюбените Мими и Рудолф. Бляскавият дует вече предизвика възторзите на американската критика, която твърди, че „Нетребко става все по-добра и по-добра”, а ден след първия спектакъл на 20 февруари Роналд Блъм от Associated Press озаглави своя отзив: „Нетребко и Бечала са печеливша двойка във възстановката на „Бохеми” в Метрополитън”.
„...38-годишната Нетребко в момента навлиза в своя върхов вокален период”,   продължава Роналд Блъм. „Макар и не толкова известна, колкото Виолета, нейната Мими става все по-популярна, особено след излизането на филмовата версия, чийто саундтрак е записът на „Бохеми” от 2008 с участието на Нетребко. С изразително лице и огромни кафяви очи, тя е тъй уязвима и нежна, когато влиза в мансардата на Рудолф на Бъдни вечер. Тембристият й глас се извисява и изпълва цялата зала в арията на Мими от І действие - и както поетът, така и публиката веднага се влюбват в нея.
43-годишният Бечала също е във възход. Той притежава прецизен и бляскав тенор, с който борави впечатляващо, а момчешката му външност го прави рядко подходящ за ролята на Рудолф. Гласът му може да не е сред най-големите, затова пък е привлекателен и няма никакви проблеми с височините...”
Да се надяваме, че на 27 февруари Нетребко и Бечала, както и техните колеги ще бъдат отново в най-добрата си форма.
Съставите на МЕТ ще дирижира Марко Армилиато, в останалите партии ще участват: Джералд Финли - Марсел, Масимо Кавалети - Шонар, Орън Грейдъс - Колин, Никол Кабел - Мюзета, Паул Плишка – Беноа и Алсиндор, Джереми Литъл - Парпиньол, Джоузеф Търи - Митничар.

Съдържанието на операта може да прочетете тук.
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени