Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия в четвъртък: „Другият живот на музиката”

Композиторът Алън Менкин - автор на саундтрака към филма „Гърбушкото от Нотр Дам”.
Снимка: Архив

Невъзможната любов на Квазимодо, претворена в атрактивна анимация с впечатляващ саундтрак на Алън Менкин

Минутите за филмова музика са посветени на безсмъртния шедьовър на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”, а по-точно на една от многобройните му  екранизации - анимационния хит на „Уолт Дисни” “Гърбушкото от Нотр Дам”. Саундтракът е истинска кантатно-ораториална партитура на звездните автори на Холивуд и Бродуей: Алън Менкин - музика и Стивън Шуорц – стихове. Аранжиментите и оркестрациите са на Майкъл Старобин, който дирижира хора и оркестъра, вокалните аранжименти на Дейвид Фридман, регистрацията и монтажът - на Брус Ботник.
Тази анимация на „Дисни” излиза на екраните на 21 юни 1996 и е реализирана от режисьорите Гари Трусдейл и Кърк Уайз и продуцента Дон Хан. Любопитен за киноманите е фактът, че прекрасната Есмералда в този филм говори с гласа на Деми Мур, вместо нея пее Хайди Моленхауер, а Квазимодо говори и пее с гласа на Том Хълси, когото всички познават от ролята на Моцарт в култовия филм на Милош Форман „Амадеус”.
Композиторът на филма Алън Менкин, е роден на 22 юли 1949 в Ню Рошел, Ню Йорк. Като дете учи пиано и цигулка, днес владее още два инструмента - китара и акордеон. След като завършва Нюйоркския университет, започва да свири в различни клубове в Манхатън, след това работи в рекламния бизнес. През 1978 за първи път работи с поета и драматурга Хауърд Ашман върху мюзикъл със заглавие „Бог да ви благослови, мистър Роузуотър” по романа на Кърт Вонегът, поставен на оф-Бродуей. През 1980 след серия от провали Алън Менкин е готов да се откаже от шоубизнеса, но през 1982 заедно с Ашман създава песните за музикалната комедия „Магазинчето на ужасите”, която веднага става хит и сред публиката, и сред критиката с цели 2 209 представления след премиерата. Именно „Магазинчето на ужасите” кара театралния свят да забележи Алън Менкин. За този мюзикъл Хауърд Ашман и Алън Менкин са удостоени с няколко престижни отличия: Outer Critics Circle, New York Drama Critics, Drama Desk и наградата на лондонския вестник Evening Standart. Филмът от 1986 година дори има номинация за „Оскар” за песента „Подла зелена майка от открития Космос”. През 1983 Менкин получава наградата за постижения в кариерата на BMI за музикално-театралната си дейност. Първата съвместна работа на Менкин и Ашман за прочутата компания „Уолт Дисни” са песните към анимационния хит „Малката русалка”, който излиза на екраните през 1989. През 1991 двамата триумфират с „Красавицата и звяра”, после с „Аладин”.
За тези три партитури Менкин получава общо четири „Оскара”, четири награди „Златен Глобус” и пет награди „Грами”. За нещастие, роденият на 3 май 1950 година в Балтимор поет и драматург Хауърд Ашман умира от СПИН, преди да навърши 41 години - на 14 март 1991. След смъртта му Менкин работи върху „Аладин” с Тим Райс. Хитът „Целият нов свят” от „Аладин” печели награда „Грами” за „Песен на годината”, а изпълнителите Пийбо Брайсън и Реджина Бел грабват същата награда в категорията „Най-добър дует или група”. През 1995 на екраните излиза поредният анимационен хит на „Дисни” - Pocahontas. За първи път партитурата и песните са дело на нов творчески тандем: Алан Менкин - Стивън Шуорц. През 1996 за партитурата на „Покахонтас” и за песента „Цветовете на вятъра” Менкин отново е удостоен с два „Оскара”. Същата - 1996-та, е годината на създаване на най-сериозната според критиката партитура на Шуорц и Менкин - „Гърбушкото от Нотр Дам”.
И въпреки, че точно тази творба не е удостоена с награда, с невероятното разнообразие от стилове и влияния, вариращи от популярни френски шансони или цигански мотиви до грегорианско пеене и кантатно-ораториални жанрове, „Гърбушкото” смело може да бъде определена като най-впечатляващата, изтънчена и професионална реализация на Алън Менкин.

четвъртък, 4 март от 16.30 часа

По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна