Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Врата към Европа”: Комплексът - да станеш европеец

Този път в предаването ще погледнем Европа от друг ъгъл. От гледната точка на новия български филм „Мисия Лондон”, който привлече симпатиите на огромна аудитория зрители. Това е безпощадният поглед към комплексите на българите и техните „мисии” в Европа - за едни, като прототипа на българската президентша, е да се срещне с английската кралица на всяка цена, за други - като аутсайдерите-емигранти - да ударят келепира от патиците в един лондонски парк. За смешно-тъжната равносметка на автора на романа и на сценария на филма-хит „Мисия Лондон” Алек Попов ще говорим директно в ефир.
За меркантилните схеми на западняците, които работят на гърба на комплексарите българи, за света, в който или си в манипулациите на властимащите или на тези, които държат парите. За тази картина на съвременния ни свят - не така привлекателна, ще стане дума в коментарите около абсурдната комедия „Мисия Лондон”.
Комплексът - да станем европейци, изплува наскоро и в бомбастично обявения от Министъра на културата проект „Българският Лувър”, който смрази всички ни с предвидените 25 милиона лева за реализирането му и при това по време на криза. По темата как се прави съвременен музей и защо ни е български Лувър и има ли той почва у нас ще говорим с втория гост в студиото - Аделина Филева, изкуствовед и директор на Софийската градска художествена галерия.
И накрая - малко глътка от извора, от Париж, откъдето ще включим проф. Иван Димов, който е на двумесечна творческа командировка в ателиетата на Съюза на художниците в центъра на Европа.

четвъртък, 29 април от 17.00 часа
По публикацията работи: доц. д-р Мирослава Кортенска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени