Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На опера в събота": по случай 75-годишнината от рождението на баритона Сабин Марков представяме редки записи с негово участие

“Той беше прекрасен човек, никога не каза лоша дума за някого. Имах чувството, че контактувам с ангел...” – това е споменът за Сабин Марков на един от най-успешните му и прочути ученици – баритона Петър Данаилов. “Рядко красив глас и изключително добър човек” – повтарят в един глас всички негови колеги, приятели, познати, почитатели. “Сабин Марков е певец с чудесен, кадифен глас, глас с много нюанси, ясна дикция, актьор с осанка и присъствие. Когато пишех партията на Иван Шишман, виждах го като най-удачен за тази роля, бях с най-хубави надежди, които напълно се оправдаха при неговото участие...” – разказва преди време композиторът Парашкев Хаджиев. “Много музикален и прекрасен човек... Той се нарежда между първите ниски гласове у нас, винаги възхищава слушателите, пее с особен замах и обаяние...” – добавя друг български композитор - Димитър Сагаев.
Сабин Марков е музикант, артист и педагог, обичан и уважаван от колегите си и обожаван от публиката и учениците си. Отива си внезапно – едва 58-годишен, на 3 септември 1993. По повод 75-годишнината от рождението му (28 април 1935), в оперната вечер на 1 май ще припомним само няколко от най-ярките му сценични превъплъщения: Риголето, Ренато, Граф Ди Луна и Жорж Жермон на Верди; Ескамилио и Зурга на Бизе; Карло Жерар на Джордано, Волфрам на Вагнер, Тонио на Леонкавало, Княз Игор на Бородин, Иван Шишман на Парашкев Хаджиев. Част от записите са студийни, но повечето са от спектакли, съхранени в архивите и Златния фонд на БНР.

събота, 1 май, от 20.00 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени