Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академик Светлин Русев за колекциите и колекционерството

Зримото и незримото в битието на художника.
Снимка: БГНЕС
„Като млад художник показвах новите си картини само на двама-трима човека, с които общувах като с много близки приятели и на които си позволявах да се доверя. А и те самите бяха големи творци… Бай Дечко Узунов обикновено беше внимателен към детайлите. Но понякога и с едно изречение определяше съдбата на творбата. Богомил Райнов имаше по-глобален поглед, търсеше различни внушения и взаимовръзки със зримото и незримото…”
С тези думи започна срещата ми с академик Светлин Русев, който тази събота ще бъде гост в нашето предаване.
Поколения българи свързват неговото име с важни събития в българската култура. Носител е на много награди, като голямата награда на Съюза на българските художници - 1986 г., награда на името на Владимир Димитров-Майстора - 1987 г., на името на Кирил Петров - 1988 г., награда за портрет в Радом - Полша, награда „Габриел Оливие” - Монако, държавна награда „Паисий Хилендарски”. Член е на Салон Д' Отон - Париж, член на „Ника – Кай” - Токио, от 1983 г. е член-кореспондент на Кюнстлерхаус - Виена, член на Руската академия на изкуствата, член на академия „Медичи”.
Роден е през 1933 г. в Плевен. През 1959 г. завършва Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов, а от 1967 г. живее и работи в София. През 1985 г. подарява на родния си град голяма колекция от съвременно и класическо българско изкуство, източно и африканско изкуство, която е открита като постоянна галерия. Излага оригинални творби в „Ателие-колекция Светлин Русев” в София, която е негова собственост и една от най-интересните български галерии, и един от първите частни музеи в България.

събота, 1 май от 15.00 часа
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!