Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Sofia Design Week започва с конкурс за експериментален продуктов дизайн „Дизайнерът, това си ти”

За вдъхновение: може да се види как холандският дизайнер Хелмут Шмиц е решил проблема с липсващата етажерка.
Снимка: личен архив на автора Хелмут Шмиц (Helmut Smits) и е предоставена от организаторите на Sofia Design Week

Десет от най-добрите проекти ще бъдат представени  на специална изложба в рамките на първия фестивал за дизайн в България

Sofia Design Week е първият фестивал за дизайн в България, който се организира от списание „Едно”. Фестивалът ще се проведе от 4 до 11 юни в София и започва с конкурс „Дизайнерът, това си ти”, който е насочен към всеки, който иска да демонстрира своите дизайнерски възможности. Единственото условие е да качи в профила на Sofia Design Week във facebook снимка на собственоръчно създаден дизайнерски предмет най-късно до 1 юни, като се опише функцията му, какви материали са използвани и колко пари са вложени в него. Идеята за конкурса „Дизайнерът, това си ти” идва от желанието да се открият най-добрите примери за експериментален продуктов дизайн, направен с малко пари, но пък с много фантазия. Всеки може да даде гласа си за своя фаворит, участващ в конкурса. Десетте дизайн-обекти, получили най-много гласове, ще бъдат изложени по време на предстоящия фестивал в двора на Националната художествена академия.
За предстоящото издание на Sofia Design Week в България пристигат отново едни от най-авангардните имена в съвременния продуктов, комуникационен, интерактивен и графичен дизайн. Тази година събитието се провежда под мотото More or Less, а водещите теми са интердисциплинарност, устойчивост и нискобюджетност в дизайна. По време на фестивала ще се проведат безплатни изложби във всички големи софийски галерии, презентации, дебати и творчески работилници в двора на Националната художествена академия. И тази година всяка вечер дворът на Националната художествена академията ще бъде място за парти и обмен на идеи.
Първата експозиция от програмата на фестивала е пътуващата изложба на Гьоте Институт „Измерения на повърхността”, представяща най-доброто от германския комуникационен дизайн. Основен акцент на Sofia Design Week е груповата изложба за съвременен продуктов дизайн More or less exhibition. В нея  ще могат да се видят изготвените от нетрадиционни материали дизайн-обекти на холандския интердисциплинарен творец Хелмут Шмиц. Някои от лекторите като Ерик Кеселс от рекламна агенция KesselsKramer и продуктовият дизайнер Крис Кабел, които представиха своите идеи и начин на работа на лекционния форум през 2009 г., пристигат отново, но този път като водещи на безплатни творчески работилници.
В студиото на „Арт ефир” за предстоящото събитие разказаха кураторите на Sofia Design Week 2010 – дизайнерите Андреан Нешев и Васил Илиев, артдиректор на списание „Едно”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна