Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маратон за 200-годишнината от рождението на Роберт Шуман по програма „Христо Ботев”

Всички симфонии, единствената опера и много камерни пиеси от един от най-романтичните немски композитори предлага специалният ден на Еврорадио.
Снимка: Архив
4 юни
• 19.00 часа – концерт на Симфоничния оркестър на БНР, диригент Емил Табаков

5 юни
• 20.00 часа – операта „Геновева”

6 юни
• 12.00 часа – концерт от Лайпциг, Германия 
• 15.00 часа – концерт от Копенхаген, Дания 
• 19.00 часа – концерт от Стилуотър, САЩ
• 20.00 часа – концерт от Цвикау, Германия 
• 21.00 часа – концерт от Дюселдорф, Германия 

Наред с всички останали годишнини, като тази на Шопен например, в деня около рождението на Роберт Шуман (8 юни 1810) програмите на радиостанциите по света и плановете на концертните зали са изпълнени с посветени нему концерти. Програма „Христо Ботев” не прави изключение.
Юбилейните предавания започват още в петък с директното излъчване на концерта на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Емил Табаков и солист Ваня Миланова. Нашите симфоници са избрали третата симфония на композитора наречена „Рейнска”. От зала „България” водеща ще бъде Аделина Александрова.
На 5 юни точно в 20 часа ще започне специалната ни съботна оперна вечер. Тя ще ни отведе директно в Гевандхаус, Лайпциг, откъдето ще може да чуете операта „Геновева”. Единствената опера на Шуман е представена за първи път на 25 юни 1850 г. в Лайпциг, като е дирижирал сам авторът. Тя се играе само три пъти, а негативните отзиви на критиците отказват Роберт от всякакви следващи опити в оперния жанр. Разбира се, тя и до днес не е сред играните оперни заглавия по света, но юбилейните постановки ни връщат към тази скрита страна от романтичното творчество на немския композитор. Елена Хубанова е поканила за коментар в студиото пианистът Ростислав Йовчев, с когото ще разкажат любопитни факти от живота на Роберт Шуман.
Големият ден посветен на Шуман е неделя. Това е европейският радиоден. На всеки час се включва нов град с нови произведения и изпълнители. За нас денят започва в 12.00 часа. Цветана Тончева ще бъде вашият медиатор до 16 часа. С нея ще бъдете в Лайпциг, откъдето ще може да чуете прочутата цигуларка Сара Чанг с цигулковия концерт на Йоханес Брамс, както и Елегична увертюра от Йозеф Йоахим и Симфония № 4 на Шуман. Диригент на Симфоничния оркестър на Средногерманското радио ще бъде шведът Стефан Солиом. В 15 ч. ще ви отведем в концертната зала в Копенхаген. Там ще свири Diamond Ensemble, Датският национален симфоничен оркестър със солист и диригент цигуларят Джон Сторгард. Ще чуете аранжимент за цигулка на Ла минорния виолончелов концерт на Шуман, както и Анданте и вариации за две пиана, две виолончела и валдхорна и увертюрата към операта „Геновева”.
Вечерната част от специалния ден на Еврорадио, посветен на 200-годишнината от рождението на Роберт Шуман, поема Силвия Тихова. В 19 ч. първо ще се пренесем в САЩ в лютеранската църква в Стилуотър, Минесота, за да чуем камерния оркестър „Сейнт Пол” с диригент Роберто Абадо. Те са избрали Симфония № 2 и увертюра „Геновева”.
Точно в 20 ч. ще прекрачим къщата на Роберт Шуман в Цвикау, за да бъдем на песенния рецитал на Анне-Тереза Албрехт – носителка на І награда от международния конкурс „Роберт Шуман” през 2008 г. На пианото ще бъде Паулиина Тюкиайнен.
Вечерта ще завърши с концерта от 21 часа, когато ще включим Тонхале, Дюселдорф, за да бъдем на концерта на дюселдорфските симфоници с диригент Кристоф Ешенбах и солист Цимон Барто. В първата част ще прозвучат концертна пиеса за пиано и оркестър, тема и вариации за пиано, концерт-алегро с интродукция за пиано и оркестър, а във втората – Симфония № 4.
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна