Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия: Изобразително изкуство и музика – великите художници и тяхната музикална среда

Снимка: Архив

26 юли
Музиката във времето на Леонардо
Според Леонардо да Винчи живописта е „наука”, „законна дъщеря на природата, понеже е породена от природата”.
Във Флоренция материалното положение на художниците по негово време било затруднено. Известно е, че нуждата кара Леонардо да боядисва в златно и ултрамарин часовниковата кула на Сан Донато.
Голямо място в творчеството на Леонардо да Винчи заемат хидротехническите проекти. Политическите и икономическите условия били такива, че тези замисли не са осъществени, докато бил жив. Такива проекти Леонардо обмисля във Флоренция, Милано, Рим, и дори на преклонна възраст, във Франция. Докато е в Милано, той разработва проблемите за напояването на „Ломелина” – безплодна местност около Милано…
Един от най-прочутите по времето на Леонардо композитори бил Гийом Дюфай. Той е служил при благородниците Малатеста в Италия, от 1428 до 1437 е бил част от папските капели в Рим и Флоренция.

19 юли
Микеланджело и култа към изкуството
Епохата на същинския Висок или зрял Ренесанс в Италия продължава само няколко десетилетия. Приема се за негово начало 1500 година, а за край 1520, когато Леонардо вече не е между живите, когато умира и Рафаело. А Микеланджело надживява и двамата. Той е роден на 6 март 1475 година в Капрезе, близо до Флоренция.
През 1496 година Микеланджело най-накрая пристига в Рим и остава там до 1501 година. Между 1497 и 1499 година извайва за Ватикана първата си значителна творба – скулптурата Пиета, която му донася известност и слава. Тя е смятана за идеалното единство между класическа форма и християнски дух. Според легендата когато в Рим видели творбата, никой не можал да повярва, че е изваяна от толкова млад скулптор.

12 юли
Процесите в изкуството по времето на Бах, Хендел и Телеман
Тримата велики композитори живеят по едно и също време, родени са между 1681 и 1685 г. Началото на 17 век е време на бурно развитие на архитектурата. Процесите в архитектурата започват още през 1600, същата година, в която Джордано Бруно е бил изгорен на кладата…
Във Виена, на върха на творческата си зрялост, е най-големият архитект на германските и хабсбургските земи Фишер фон Ерлах. От Торино навсякъде из Европа се разпространяват радикалните архитектурни идеи на Гуарино Гуарини, чийто ученик Орел Мейсоние дава началото на рококо-орнаментацията…

28 юни
Музикална радиоенциклопедия: Венеция и творците, живели там, през „разкошния” ХVІ век
През целия ХVІ век Рим и Венеция се славят с величието на своите катедрали. Редица от папите подпомагали творчеството. Център на изкуството в патрицианската република Венеция била базиликата „Сан Марко”.
В началото на века в Италия почти всички певци в хоровете били французи или нидерландци. Така в „Сан Марко” било „подслонено” цяло семейство фламандски певци и инструменталисти. Пиетро де Фосис заемал капелмайсторския пост до 1527 година, след това го замества Адриан Виларт. Андреа Габриели дълго време бил органист в прочутата „Сан Марко”, без да успее да се възкачи на капелмайсторския пост. Племенникът му Джовани Габриелиобаче успява.
ХVІ век е златният век на мадригала. В тази многозвучна епоха през 1553 година 12-годишният веронец Паоло Каляри пристига във Венеция. Наричат го по-късно Веронезе, по името на родния му град Верона. Младежът веднага бил пленен от изкуството на Тициан…

21 юни
Сред картини на Майстора и Иван Милев звучи музика от Равел, Владигеров, Дебюси и Ненов
През 1922 година Владимир Димитров - Майстора излага картини от станалия емблематичен по-късно цикъл „Жътва”. Три години по-късно Иван Милев рисува своята „Жътварка”.
В същата година Панчо Владигеров създава неповторимата рапсодия „Вардар”, Морис Равел оркестрира „Картини от една изложба” на Мусоргски, а Клод Дебюси написва „Следобедът на един фавн”.

14 юни
Какво свързва великите романтици композиторите Роберт Шуман, Фредерик Шопен, поета Алфред дьо Мюсе и българския легендарен живописец Захари Зограф?
Франциско Гоя започва своята знаменита серия от 85 гравюри „Бедствията на войната” през 1810 година...
Изобретателят на телеграфа Самюел Морз е и прочут живописец. Целият политически и културен елит в Америка поръчва портрети при него. Още на 14 става ученик на Уошингтън Олстън. Занимава се с изкуство и при следването си в Йеил. Посещава паралелно и лекциите по електричество.
Бъдещият изобретател се дипломира през 1810 година... 

7 юни
Великите майстори Джото и Мазачо, представители на флорентинската школа преди и по време на Ренесанса
Джото ди Бондоне се счита за баща на европейската живопис, родоначалник на реализма. Джото изписва множество църкви и дворци в цяла Италия. Повечето фрески са загубени. Най-известните му творения са в църквата „Санта Кроче” във Флоренция. През 1334 година той е назначен за главен архитект на града. По това време се строи прочутата 84-метрова камбанария до катедралата „Санта Мария”. Днес тя носи неговото име…
Томазо ди Джовани ди Симоне Гвиди – това е истинското име на Мазачо, авторът на прочутата фреска „Изгонването от рая”. Мазачо умира много млад, само на 27 години. Самият Леонардо да Винчи пише за него – „Флорентинецът Томазо, по прякор Мазачо, показва със своите съвършени произведения, че онези, които са се вдъхновявали не от природата, учителката на учителите, са се трудили напразно…”

понеделник, от 16.30 часа

По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени