Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия „Пътувай с нас, виж България”: Летни фестивали в древната българска престолнина Велико Търново

Второто предложение за активна лятна отмора в нашата рубрика за музикален и културен туризъм звучи гордо, тържествено и величествено, по болярски – Велико Търново.
Древната столица на България впечатлява с уникалната си красота. Разположен е в подножието на Стара планина на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света Гора. Река Янтра живописно го краси с изящните си и причудливи завои. По стръмните и тесни улици са накацали една върху друга къщите, но най-силно впечатление оставя оригиналната, неповторима и специфична възрожденска архитектура. Това е място, което притегля и с уникалната атмосфера, в която минало и настояще са здраво преплетени.
Най-впечатляващият летен фестивал в града на открито няма аналог в света, и е уникално съчетание на история и изкуство. „Сцена на вековете” оживява сред автентичния декор на хълма Царевец. Точно там се развиват и част от историческите събития, залегнали в либретото на оперния шедьовър „Цар Калоян” на Панчо Владигеров – гвоздей в спектаклите миналата година. В предварителната програма за тази година откриваме постановки на „Дон Карлос” от Верди на 30, 31 юли и 1 август, както и спектаклите „Лудо вино”, „Двойственост”, „Болеро” и „Кармина Бурана” на балет „Арабеск” на 6, 7 и 8 август.
Другото предложение за лятото е съвсем актуално – Международния фолклорен фестивал, чието 13-то издание тази година вече започна на 17 юли и ще продължи до 24-ти. Началото е поставено през 1998-а и веднага получава статута „Фестивал на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства” като един от 270 престижни фестивали по света. С времето това събитие се превръща в традиция за културния живот на Велико Търново.
Но може би най-притегателната целогодишна атракция на града е уникалният аудио-визуален спектакъл „Царевец – Звук и светлина”, реализиран от българо-чехословашки екип, ръководен от Въло Радев и Яромир Хник. Първото излъчване е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър. Едно незабравимо 20-минутно препускане през векове, събития и битки! Ефектното съчетание на разноцветни светлини, лазери, църковни камбани и специално написана музика обрисува невидимите образи на историческите събития в летописа на Българската държава.

вторник, 20 юли, от 16.00 часа
По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна