Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Мирей” от Шарл Гуно, опера в пет действия (съдържание)

Музика: Шарл Гуно
Либрето: Мишел Каре по едноименната поема на Фредерик Мистрал
Представена за първи път: през 1864 г. в Театр лирик

Действащи лица:
Мирей – селска девойка
Венсан – младеж влюбен в Мирей
Уриас – кандидат за ръката на Мирей
Рамон – баща на Мирей
Тавен – магьосница
Венсьонет – сестра на Венсан
Андрьолу
Амброаз – баща на Венсан
Клеманс – селска девойка
Лодкар

Първо действие
Група девойки берат черничеви листа. Магьосницата Тавен тъжно отбелязва, че всяка девойка един ден открива любовното страдание. Клеманс, едно от момичетата е сигурна, че подобно нещо не би могло да й се случи никога, защото тя знае, че един ден ще дойде красив принц, който ще я отведе далеч от Прованс, във великолепен замък. В разговора се включва и Мирей, която ще бъде щастлива, ако един младеж й признае своята чиста любов. Приятелките никак не са учудени от скромните й мечти, защото са я виждали заедно с Венсан – синът на беден кошничар. Тавен я предупреждава, че бедността и богатството трудно могат да намерят общ език, но ако Мирей се нуждае от помощ, то тя веднага ще я подкрепи. Ето го и самия Венсан. Двамата младежи започват разговор. Венсан й описва семейството си и й казва, че тя е много по-привлекателна от сестра му Венсьонет. Преди да се разделят двамата си обещават, че ако един от двамата е застигнат от беда, другият ще замине на поклонение в Сент-Мари, за да измоли прошка и помощ.

Второ действие
На входа на арената в Арл
Селяните се събират пред арената. Мирей влиза заедно с приятелките си. На празника пристига и Венсан. Околните ги молят да изпълнят някоя любовна песен. Мирей и Венсан изпълняват традиционната провансалска “Песен на Магали”. Тавен предупреждава Мирей, че укротителя на бикове Уриас ще поиска ръката й. Ето го и него самия. Той поздравява Мирей и й обещава, че когато стане негова съпруга ще живее като царица. Девойката го отблъсква. Бащата на Мирей, Рамон излиза от арената и още щом го вижда Уриас се оплаква, че дъщеря му е отхвърлила предложението му. Пристигат Венсан и баща му Амброаз. Амброаз обяснява на Рамон, че синът му е влюбен в девойка с по-високо социално положение и иска съвет. Рамон е абсолютно убеден, че младежът трябва веднага да се откаже от подобна мисъл и казва, че колкото да неговото семейство, никой не би дръзнал да наруши бащината воля. Мирей не може да крие повече и казва, че става дума за нея,и че освен това тя също обича Венсан. Вбесен Рамон проклина Венсан и Амброаз и казва, че никога не ще остави Мирей да се срещне отново с младежа. Тълпата съжалява за жестоките думи на Рамон.

Трето действие
Адската долина близо до пещерата на Тавен.
Уриас и приятелите му се завръщат. Приятелите го съветват да забрави Мирей, но Урияс ги моли да го оставят и да продължат сами, тъй като той е решен да отмъсти на Венсан. Ето го и Венсан съкрушен от развитието на събитията. Уриас му казва, че сигурно е потърсил помощ от магьосницата Тавен, за да получи любовта на Мирей. Това обвинение вбесява Венсан, но Уриас е по-бърз в нападението над невъоръжения момък. Тавен, която е чула стоновете на ранения проклина Уриас. На брега на Рона, осветен от лунната светлина Уриас е изпълнен със съмнение и страх. Той вика лодкаря, за да премине на другия бряг. Внезапно от дълбините на реката се явяват призрачни видения. В далечината камбаната отмерва полунощ. Уриас скача на кораба, когато той се появява, но щом се отделя от брега водата силно са раздвижва. Лодкарят напомня на Уриас на Венсан. Корабът потъва, а Уриас се удавя.

Четвърто действие
Вътрешен двор в дома на Рамон. Нощта на Сент Жан.
Жетварите се готвят да поемат към полята. След тяхното заминаване Рамон се отдава на тежки мисли свързани с нещастната любов на дъщеря му. Мирей отваря прозореца на стаята си и замечтано пее “Песента на Магали”. Денят започва и в далечината се чува свирката на овчарчето. Мирей смята, че малкото момче е много по-щастливо от нея. Венсьонет бърза да види Мирей, за да й разкаже какво се е случило на Венсан. Мирей решава да тръгне на поклонение през опасната пустиня Кро, за да стигне до параклиса Сент Мари. Тя взема всичките си бижута, за да ги принесе в дар и двете момичета започват да се молят за оздравяването на Венсан.
В пустинята Кро – огромна камениста долина.
Мирей е изтощена. Тя се е изгубила по пътя. Привиждат й се странни неща – красив град на брега на езеро. Отчаянието й е още по-голямо, когато миражът изчезва. Свирката на овчарчето се чува в далечината и й помага да продължи пътя си.

Пето действие
Пред параклиса Сент Мари
Процесията вярващи с химни влиза в параклиса, за да търсят божествената закрила. Пристига Венсан, който е последвал Mирей. Ето я и нея – отчаяна и изтерзана. Привижда й се, че небето се разтваря, за да я приеме. Пристигат Рамон и приятелите й, но тя умира от изтощение. Просветление в края на творбата донася ангелския глас, който съобщава, че душата й е получила вечен покой в небесата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна