Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската народна музика в световни хитове

В предаването ще прозвучи и песента „Докато земята спи” записана от Питър Гейбриъл и вокална група „Дийп Форест”.
Снимка: Архив
Във времето за специални проекти на големи и по-непознати музиканти ще проследим явяването на българските народни ритми в композициите на най-прочути музиканти. Ще започнем с Теодосий Спасов и проекта наречен „Балкански концерт” обединил 27 музиканти от България, Сърбия, Черна гора, Турция и Македония. Ще чуем фрагменти и от друг концерт на Таодосий заедно с Франц фон Шоси и още няколко наши и чужди изпълнители.
Сред световните музиканти изкушени от великолепието на българските фолклорни ритми е и италианската супер звезда Адриано Челентано. Хорът, който му партнира се нарича „Ангелите”.
Световната слава на българския състав „Мистерията на българските гласове” отдавна е прехвърлила границите и техни изпълнения често се използват в различни предавания на световни радиостанции. Преди няколко години по време на гостуване в Италия те записаха заедно с радиоводещия хит в основата, на който лежи прочутата „Дилмано, Дилберо”.
От създаването на своя „Оркестър за сватби и погребения” Горан Брегович използва единствено български певици. Четирите българки Людмила и Даниела Радкови, Снежана Борисова и Лидия Дакова са от ансамбъл „Филип Кутев”. Но в момента в оркестъра на Брегович са само сестрите Радкови. „За първи път пристигнах тук, когато Емир Костурица снимаше в София и Пловдив епизоди за филма „Ъндърграунд”, разказва Горан Брегович. Тогава срещнах и певиците от ансамбъл „Филип Кутев”, които веднага включих в моя оркестър. Осъзнах, че България и българската музика са много важни за мен, защото вашите ритми по своеобразен начин обединяват музиката на Балканите.
Когато се говори за триумфа на българския фолклор не може да се пропусне неотразимата Кейт Буш и записите й с трио „Българка”.

сряда, 22 септември, от 14.00 часа
По публикацията работи: Светлана Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна