Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Запазена марка радиотеатър" - "Тютюн" от Димитър Димов

Едно от най-крупните произведения на българската литература от средата на миналото столетие “Тютюн” е издаден през 1951 г. Следващата година два доклада и 23 изказвания на известни литературни критици, светила на марксистко-ленинската естетическата догматика от секция “Белетристика” към СБП, разпъват на кръст романа на Димитър Димов. В тридневни заседания през февруари 1952 г. главният докладчик Пантелей Зарев дава оценка, че "някои положителни черти на “Тютюн” тънат в блатото от буржоазни упадъчни напластявания, от вулгарна еротика и дори порнография", поради което романът не можел да бъде оценен иначе, "освен като вредно произведение”.
По този начин Димитър Димов е заставен да преработи творбата си с дадените указания. Пред автора е стояла дилема: да напише нов роман или да преработи стария, според изискванията. Направил е второто, макар и с неохота. Въвел е нови герои, разширил е фабулата с още 250 страници. Това му е коствало много нерви и физическо изтощение.
Случаят “Тютюн” е ярък пример за груба партийна намеса в творческия процес на автора. Едва през 1992 година романът отново се появява в истинския си първоначален вид.
Режисьор: Георги Аврамов.
Участват: Кина Дашева, Ванча Дойчева, Янко Влахов, Сава Хашъмов, Васил Стойчев, Асен Миланов и други.

петък, 13 август, от 23.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени