Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълнуващи спомени от сцената на Старозагорската опера

Диригентът Димитър Димитров през своите повече от 30 сезона в Стара Загора е дирижирал около 1200 представления.
„Прелиствайки работния дневник на ежедневието му, поне 1/3 са на италиански опери…” – пише проф. д-р Розалия Бикс в „Оперният театър на Димитър Димитров”, книга пълна най-вече с разговори за оперното изкуство – „Най-опасно, е когато работата потръгне и върви гладко от самото начало… В същото време един по-внимателен поглед към същината на творбата показва, че редица дори чисто технически подробности не са доизработени или бързо е забравено исканото… Отведнъж се оказва, че това, което се е приемало дотук за задоволително е всъщност посредствено, то е не повече от едно просвирване и пропяване на заглавието. А да поправиш такава работа е далеч по-трудно, отколкото да захванеш работата отначало…” – споделя Маестрото.
„Този театър показваше как трябва да се движи българският оперен театър. Той беше коректор дълго време…” – разказва Розалия Бикс.

В предаването ще присъстват записи от най-хубавите години на Старозагорската опера. Ще звучат фрагменти от „Набуко” с Евдокия Здравкова-Хорозова и Денчо Белев, от „Тоска” на Пучини с Ана Томова-Синтова, Симеон Симеонов и Денчо Белев, от „Симон Боканегра” на Верди с Николай Гяуров, също и от операта „Стършел” на Антонио Спадавекиа…

Сред големите имена на Старозагорската сцена е сопраното Евдокия Здравкова-Хорозова. „Тя е сред най-големите български драматични оперни гласове. Тя беше изключително явление. Самата Хорозова заявява, че го дължи на маестро Димитър Димитров.” – пише Розалия Бикс.

събота, 11 септември, от 20.00 часа
По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна