Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саксофонистът Жак Шварц-Барт – специален гост на джаз концерта в Първо студио на БНР

В сряда, на 6 октомври, от 20.00 часа Българско национално радио ще бъде домакин на един от най-яките съвременни саксофонисти – Jacques Swarz-Bart, който e в България за първи път и то за кратко.
Създателят на сингъла Forget Regret на бандата на големия тромпетист Roy Hargrove RH Factor ще се качи на сцената в компанията на любими наши музиканти: Росен Захариев (тромпет и флюгелхорн), Антони Дончев (пиано), Георги Дончев (контрабас) и Стоян Янкулов (ударни), за да представят пиеси от два негови албума – Sone Ka La и Abiss.
Връзката на Jacques Swarz-Bart с България се нарича Росен Захариев, с когото в края на 90-те години в Ню Йорк записват заедно албума Nishoma на легендарния барабанист Bob Moses.
Жак е дете на родители от различни раси – майка от Гваделупа и баща евреин. Неговият житейски опит го е научил,че човек може да бъде в хармония с различни култури. Доста късно той решава да изостави кариерата си на френски правителствен служител, за да се отдаде на музиката изцяло. Завършва „Бъркли колидж” в Бостън. Живее в Ню Йорк вече 21 години.
След дълги търсения на собствена идентичност Жак казва – „Чак сега започнах истински да усещам и чувам музиката”. Всичките му музикални проекти са ситуирани на кръстопътя между джаз, соул и афро-карибска музика.
През 1997 година Жак партнира на тромпетиста Рой Харгруув в групата „Крисол”. В началото на 2000 г. е поканен от Д’Анджело за прокта „Вуду”, а след това остава лидер на духовата секция в групата. По това време Жак започва да композира и аранжира. Създава групата „Дъ брадър Жак проджект”. Една среща с популярната певица Стефани Маккей изиграва голяма роля в живота му – той е с нея и до днес.
„Нейното вокално присъствие завършва концепцията, която ми позволява да обхвана широк диапазон от емоции и да намеря артистичния баланс между простотата и абстрактното”.
„Музицирането на Жак ми напомня цъфнало черешово дърво, а музиката, която твори е като красиви, изящни цветя. Много малко саксофонисти притежават неговия баланс между чистата лирика и фънк, на който не можем да устоим. Обичам да свиря с него”, споделя Ми’Шел Н’Дегеочело.

Входът задължително е с много усмивки и добро настроение!
По публикацията работи: Елиана Захариева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна