Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За премиерата на филм за спасяването на евреите

В БТА се състоя пресконференция по повод световната премиера на документалния филм „Празни товарни вагони” на американския режисьор и продуцент проф. Едуард Дафни. Филмът е посветен на спасяването на над 50 хиляди български евреи по време на Втората световна война.
Димитрина Кюркчиева беше на пресконференцията и сподели за „Артефир”:
„Всичко беше много интересно. Чухме и един от спасените - равин Хаим Асса от Бургас. Вивиан Асса, като участник във филма, разказва за спасените си роднини.  Едуард Дафти споделя, че се е опитал да даде човешко лице на онези, чиято смелост предотврати ужасите в лагера на смъртта „Треблинка”. Силата на филма е в това, че доказва колко е важно да има гражданско общество, което да застане зад една кауза. Казах, това е филм за зверствата в лагера на смъртта „Треблинка” в Полша, за събитията от 1943 г.
Това е филм за гонения, за убийства, за масово спасяване. Единственото престъпление на хората, подложени на този ужас е било, че са евреи. В този филм има неизвестни за нас факти. Не знаех, че в Битоля е имало две синагоги. Едната е унищожена и превърната във фабрика за колбаси. Това са част от кадрите, показани преди пресконференцията. Вероятно целият филм ще се появи и на екрана на БНТ. Проф. Дафни казва, че до 1943 гoдина думата геноцид не съществува. В превод думата значи преднамерено унищожаване на паметта и на културата на цяла една нация. Планът е бил да се унищожат всички евреи в Европа. Позовава се на разказите на оцелелите. Целта е да се акцентира върху личността на хора, които са успели да застанат зад каузата за спасяването на евреите. При опит да се депортират евреите от Пловдив на 10 март 1943 година,  митрополитът се среща с тях да ги успокои и изпраща телеграма на цар Борис III, настоявайки да спре депортирането. Този ден товарните вагони остават празни. Затова филмът се нарича „Празни товарни вагони”. Това е нашето българско достойнство.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени