Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във „Врата към Европа”: Авторите и техните права - приоритет на европейската ни самоличност

България многократно е била на ръба на санкции и в черния списък на пиратството на музикални и други авторски продукти. Законът за авторските и сродните им права, който в момента действа у нас, е един от добрите в Европа. Но с днешна дата тече промяна на този закон. Именно тези изменения предизвикаха оспорвани дебати между Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори АБРО и ПРОФОН, дружество за колективно управление на дейността на продуцентите и артистите. Напрежението се засилва от протеста и подписката на известни български актьори и музиканти, която тече и в момента, които възразяват срещу промените в Закона за авторските права.
И тъй като няма радио и медия без музика и авторски труд, в предаването ще дадем възможност за дебат между Ина Килева, изпълнителен директор на ПРОФОН, и Гриша Камбуров, изпълнителен директор на АБРО.
В разговора ще се включат актьорът Васил Михайлов и Иван Танев, председател на „Артистаутор”, които ще изложат аргументите на творците и тяхната подписка.
Във „Врата към Европа” този дебат е полезен за спорещите страни. Тъй като авторството, творчеството са едни от най-важните дейности в съвременния свят, те са знак за европейската ни самоличност.

четвъртък, 14 октомври от 17.00 часа

По публикацията работи: доц. д-р Мирослава Кортенска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени