Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сенки от отвъдното - древният Некропол на Несебър” - изложба в Националния археологически музей

Изложбата гостува на Националния археологически музей при БАН. Представят се родни дарове от раннохристиянски и средновековни погребения. Знаем, че Несебър е един от нашите съвременни градове в списъка на световното културно наследство на  Юнеско. Кураторът на експозицията д-р Анелия Божкова ни въвежда в акцентите на изложбата:
„Тази изложба, която предстои да открием утре, е съвместна инициатива  на Националния археологически музей, Музей Старинен Несебър и община Несебър. Тя представя резултатите от съвместни археологически проучвания между двете институции, проведени в последните три години и представя най-значимите движими археологически ценности, открити в хода на тези проучвания. Става дума за проучване на древните некрополи на Несебър. Трудно ми е да отлича най-интересните експонати, тъй като всеки има своята историческа научна стойност, но ми се ще да спомена богатата колекция от керамични статуетки и теракоти с много разнообразни жанрови персонажи, които постъпиха в несебърския музей през последните три години. Сред тях са релефи на женски божества и други, свързани с гръцката религия.
Ще спомена и колекцията от златни накити, известна от години, но вече и допълнена. Всичко е изработено със сложни техники и много стилна украса. Мога да кажа, че отношенията между институциите-организатори на събитието имат дългогодишна история. Те датират от десетилетия и са много ползотворни. Българското културно наследство е част от световното и в този смисъл не е толкова важно къде ще бъде експонирано, по-важно е опазването му.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!