Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят в японската култура

Снимка: Архив
С демонстрация на „укийо-е” древното изкуство на японската гравюра върху дърво - на 14 октомври в Националната галерия за чуждестранно изкуство за 21 път официално бяха открити Дните на японската култура в България.
Пред очите на посетителите гостуващите японски творци - Адачи, Хоримото и Кавай, постепенно разкриваха етапите от създаването на творбата. Процесът изисква пълното съсредоточаване на гравьора, точно определена поза на тялото по време на работа, специална хартия и бои. За да се постигне истинско съвършенство, обикновено процесът  се осъществява в работилницата на майстора, далече от погледите на непосветени хора. Почти ритуалните движения на майстора върху парчето дърво, обикновено от дива японска вишна, и химическата основа на мастилата, позволяват на цветовете да проникнат в самата тъкан на хартията.
Възникнало в началото като елегантна илюстрация на страниците на различни печатни творби, по-късно укийо-е се развива като самостоятелно изкуство, като се използват все по-ярки и богати цветове. Така то започва да се възприема като едно от емблематичните изкуства на Япония, но загубва първоначалния си облик и роля - да представи образите върху белия лист, произведен от кората на „хартиената” черница, като съновидение и като мечти, претворени от художника и майстора гравьор. През 19 век укийо-е силно повлиява творческите търсения на импресионистите като Моне, като ги очарова със свободата на въображението и богатството на цветовете.
Матриците за този оригинален похват, символизиращ хармонията между образи и цветове, могат да се използват за много дълъг период от време. Така наученото се предава от поколение на поколение, от майстор на майстор. Укийо-е е от онези изкуства, които поддържат разнообразния и богат калейдоскоп от традиции в Япония като един от важните елементи на японската култура, разкриваща уважението към духа на предците и желанието да се съхрани този дух. А както вече знаем, това е и една от основните цели и задачи на музея.
За мястото на музея в японската култура и за отношението към него на съвременните японци, ще разговаряме с Ая Отаки, аташе по културните въпроси към посолството на Япония в София.

събота, 16 октомври от 15.00 часа
По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени