Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшификатор №1 гостува с изложба във Варна

Световноизвестният художник проф. Даниеле Донде ще представи за първи път в България изложба със свои творби - фалшификати на най-известните картини в света.
Проф. Донде се наложи като фалшификатор №1 в света с изработваните от него и екипа му копия на великите платна на старите майстори. Общо 40 платна ще съдържа експозицията, която ще се открие утре във Варна. Сред тях ще бъде и копие на „Дървото на живота” на най-скъпо продавания в момента по света автор Густав Климт. Акцентът ще бъде поставен върху импресионистите Клод Моне, Ван Гог, Пол Сезан, Гоген и техните най-харесвани и най-търсени платна. Но любителите на живописта ще могат да избират още и между „Дамата с хермелина” на Леонардо да Винчи, „Ръченицата” на Мърквичка или натюрморта от 16 век с неизвестен автор. 
През 1984 г. проф. Даниеле Донде патентова сертификат за фалшификати, с което практически ги легализира като произведения на изкуството. От музеи и частни колекционери, притежаващи шедьоври, получава правата да рисува копия на големите майстори. Така той слага край на лъжливите фалшификати и създава ново направление в световното изкуство, познато под името „Фалшиво изкуство” или „Изкуството на репродукцията”. Художникът го нарича „авторско фалшифициране”, разпространява идеите и начина си на мислене. Те бързо са възприети навсякъде по света и се превръщат в глобално движение. Нарисуваните картини са максимално близки до знаменитите си оригинали, върху специално състарени платна, с ръчно изработени рамки и всички носят подписа на проф. Донде. Идеята е да бъде произведен втори оригинал, но на достъпна цена.
През 1990 г. Даниеле Донде става професор и доктор на модерното и съвременно изкуство в Нюйоркския университет. През 1999 г. в Женева получава Кристален глобус, който се присъжда само на най-заслужили личности.
През миналата година в различни градове на страната бяха организирани 10 изложби с авторски фалшификати на проф. Донде.
Изложбата на фалшификатор № 1 в света е у нас по покана на д-р Койчо Белчев, финансист, съсобственик на мощната финансово-брокерска къща „Хейдън Стоун” на Уолстрийт. През 1992 г. двамата с проф. Донде стават съдружници и оттогава заедно обикалят големите световни центрове и дават възможност на повече любители на живописта да наредят в колекциите си шедьоври на достъпни цени. На година продават около 3000 - 3500 картини. Сред клиентите им са София Лорен, лейди Даяна, Арнолд Шварценегер, Мадона, Франк Синатра, Елизабет Тейлър, Бил Гейтс, Роман Абрамович, Мохамед ал Файед и други известни личности - от артистичния до финансовия елит на планетата.
Организаторът на изложбата с фалшификати във Варна - д-р Койчо Белчев живее в Швейцария. Постоянното му влечение към България става причина през 2002 г. авторските фалшификати да се появят и у нас, със специалното разрешение на Министерството на културата. Още през първата година тук са продадени 170 картини. Специално за българския пазар копистите започват да изработват фалшификати и на големите български художници Владимир Димитров-Майстора, Мърквичка и Иван Ангелов.
Разбира се, и у нас всеки собственик на уникален фалшификат получава сертификат удостоверяващ, че картината е създадена от единственото в света лицензирано студио за фалшификати на проф. Даниеле Донде в Лугано.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени