Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната галерия за чуждестранно изкуство - под знака на своя 25-годишен юбилей

Снимка: Архив

В началото на месец ноември Националната галерия за чуждестранно изкуство навлезе в своя 25-годишен юбилей, след поредица от оригинални и запомнящи се изложби. Като Пейзажът XVII-XXI век, Божествена комедия Салвадор Дали, която и в момента приема своята публика и може да се види до 15 януари 2011 г.
Открита на 5.11.1985 г., като художествена галерия на първата международна фондация в България, наречена по-късно „Св. Св. Кирил и Методий”, днес Националната галерия за чуждестранно изкуство в София посреща своя празник с фонд от над 10 000 музейни единици - графика, живопис, скулптура, приложни изкуства. Би следвало да се гордеем, че на Балканския полуостров тя е единствена по своя характер.
Не са малко и отзивите за дейността на институцията като възторжената оценка на Сър Дейвид Улсън, директор на Британския музей: „Забележително постижение на музейното дело и въобще на българската култура.” Ето защо не е случайно, че със своите колекции и внушителна архитектура, НГЧИ е в основата на проекта за създаването на „Българския Лувър”.
Каква е оценката на българската общественост, на публиката и на специалистите за осъществената мисия и за бъдещето на галерията? По тези и други въпроси ще разговаряме с Ирина Мутафчиева, директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

събота, 27 ноември от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна