Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на книгата „Реторика” от Бранислав Нушич

В „Артефир” преподавателят по реторика в СУ Св. „Климент Охридски”
проф. Донка Александрова сподели:
Книгата излиза за първи път на български език и премиерата й е днес от 18.30 часа в книжарница „Пингвините”. Интересно е, че Нушич още в своя предговор от 1934 година на първо място като нуждаещи се слага народните представители, тези които коват управлението на една държава. Следват юристите, законодателите, лекторите, учителите и т. н. Това е книга за всички интелигентни хора, които със своето слово искат да въздействат върху другите. Това е демократичното общество - въздействие върху общественото мнение. Ако не можем да въздействаме чрез словото си, остава насилието. Нушич разсъждава върху това кое е най-важно за оратора. Според него то е изкуство, наука и умение.
Реториката е продуктивна дейност. В жанровете на устната реч той слага ораторството на най-високото място, защото не ползва чужд текст. Ораторът е творец-интерпретатор. Общо взето, ако вярваме на Нушич и Цицерон, най-трудното изкуство е ораторското и затова има толкова малко гении-оратори. Но пък на тях дължим всичко.
В момента аз, например, ще се затрудня да посоча 10 добри оратори в парламента. Един от складкодумците е Андрей Пантев, при който всяко слово е насочено, няма морализаторство, няма дидактизъм. Добър е и Юнал Лютви. Татяна Дончева и Екатерина Михайлова бяха много добри полемистки. Иван Костов също е добър оратор. Добри оратори има в българския парламент, но се броят на пръсти. За съжаление, от сегашното мнозинство трудно мога да посоча поне един добър оратор като пример. Прав е Боян Биолчев като говори за опростачването. Аз си имам моя теория за дебилизация на света. Това не е само при нас. Това е световно явление - принизяване, чалгизация. За съжаление, няма достатъчно внимание към реториката като практика в политическите среди и в част от журналистическите. Постоянно сме свидетели на принизяване на речта. Битовизми, вулгаризми, цинизмите са тези, които привличат публиката. За мен това е евтина пропаганда.
Затова Нушич казва: „Добрият оратор е човек с широка обща култура, с познания, етичен, искрен.”  Т. е. не само доброто слово е силно, а умното слово, обогатено с много знания и с мисъл за хората, към които е насочено.”

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!