Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Часът на думите”: Владимир Левчев и Милена Фучеджиева - двама писатели второ поколение

Снимка: Архив

Гости тази неделя са двама писатели, делящи от години реалния и творческия си живот между България и Америка.

Владимир Любомиров Левчев  е български поет, писател, журналист, политик, активист на Екогласност. Завършва Английската гимназия в София (1976) и изкуствознание в Художествената академия (1982). Редактор е в издателство „Народна култура” (1982-1989), издател на забраненото преди 10 ноември 1989 независимо списание за литература и политика „Глас”, заместник-главен редактор на „Литературен вестник”. Член е на изпълнителния комитет на Екогласност и главен координатор на Свободното поетическо общество. През 1994 заминава за САЩ с Фулбрайтова стипендия. През 1996 г. завършва MFA програма по Творческо писане. Между 1996 и 2007 преподава литература и творческо писане в няколко университета и гимназии в Съединените щати. От есента на 2007 година е преподавател в Американския университет в Благоевград.
Владимир Левчев е автор на 14 стихосбирки, сред които Кой сьнува моя живот (1984), Цветя, градове и морета (1986), Пейзажи на неизвестен майстор (1987), София под луната (1991), Раззеленяване на сухото дьрво (1993), Небесни Балкани (2000) и два романа, издадени в Бьлгария, както и на четири стихосбирки, издадени в САЩ. Превеждал е на бьлгарски стиховете на Томас Елиът, Алън Гинзбърг, Хенри Тейлър, Висоцки, както и староиндийския епос „Бхагавадгита”.

Милена Дикова Фучеджиева е завършила кинорежисура в НАТФИЗ. Режисьор е на два късометражни документални филма. От 1990 година живее в САЩ. Има публикувани разкази и есета в Капитал, Дневник, Литературен вестник, Едно, Алтера, Новинар. Книгата й с есета за Америка „Белият негър” излиза през 2000. Пиесата й „Дзен-порно” (2002) е поставена в Сатиричния театър и има четене в театър „ЛаМама” в Ню Йорк. „Криза” пък е поставена от Милена в „Електрик лодж” във Венис, Лос Анджелис, през 2004. Българската й премиера е в Русенския театър.
През 2005 година в издателство „Сиела” излиза сборникът й с разкази „НеХана”. Същата година Милена поставя в Хайуейз Пърформанс Спейс в Санта Моника моноспектакъл по едноименната си пиеса Lovebox. „Нощен проект” е първият й албум с поезия и снимки-автопортрети. А първият й роман, издаден отново от „Сиела” през 2007 е „Кефер. Цветовете на малката Ида”.

неделя, 12 декември от 17.00 часа

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени