Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новите тенденции в китайската графика и текстил в София

Избрани творби от Международното графично ателие Гуанлан в Китай в галерия „Средец” на Министерството на културата и изложбата „Метаморфози на тъканта” с китайско текстилно изкуство гостуват за първи път у нас.
Експозицията на съвременна китайска графика в галерия „Средец” на Министерство на културата е част от Шестото Международно триенале на графичните изкуства - София 2010. Тя включва творби на общо 16 автори от Китай, Япония, Канада и САЩ от прочутото графично ателие Гуанлан, в което се обучават и работят автори от цял свят в техниките на забележителната китайска графична традиция.
Другата изложба „Метаморфози на тъканта” с български и китайски художествен текстил се организира съвместно от Национална художествена академия в София и Китайската художествена академия в Ханджоу. Тя е част от проект по повод честването на 50-годишнината от създаването на специалността „Текстил” в България и е посветена на делото на проф. Марин Върбанов, създател на специалността и неговото влияние върху развитието на текстилното изкуство в България и Китай, който през 2010 щеше да навърши 80 години.
Експозицията показва многообразието на търсенията на съвременното текстилно изкуство в посока на боравенето с нови източници на идеи, материи и форми. Куратори са Асадур Маркаров, Вержиния Тодорова-Маркарова и проф. Шъ Хуей.
Българската публика за първи път ще види творби на ученици и последователи на проф. Марин Върбанов от Институт „Върбанов” към Китайската художествена академия в Ханджоу - проф. Шъ Хуей, проф. Джу Вей, Лянг Шао Дзи, проф. Шан Цън, Хуан Йен и Ин Син Сюн. Китайските текстилци, които гостуват у нас са утвърдени и световно известни автори, работещи предимно в областта на меката скулптура и текстила, експериментиращи умело както с различните материали и техники, така и с възможностите за овладяване на пространството, дълбоко вкоренени в традициите на източната култура и философия.
Българските художници, които участват със свои творби в експозицията са преподаватели в специалността „Текстил” към Художествената академия - проф. Анна Бояджиева, доц. Асадур Маркаров, д-р Вержиния Тодорова-Маркарова, д-р Аделина Попнеделева и Цвета Явашева-Иванова.
В рубриката за китайска култура на „Артефир” за двете изложби, които гостуват от Китай, разказаха Стефан Божков, член на Международното жури и куратор на Триеналето на графичните изкуства - София 2010, проф. Анна Бояджиева, заместник-ректор на Национална художествена академия и проф. Шан Цън, ученик на проф. Марин Върбанов.

По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени