Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят и галерията - между традицията и приоритетите на белгийското председателство

На снимката: Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия в България.
Снимка: БГНЕС

Изтичат последните дни от шестмесечния период на белгийското председателство на Европейския съюз. Когато на 1 юли Белгия за пореден път пое ротационното управление, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу уверено изрази своя оптимизъм: „Това ще бъде едно много успешно председателство...”
В изпълнение на Лисабонския договор, следвайки основната програма на „триото на председателствата”, съставено от Испания, Белгия и Унгария, белгийското Председателство положи много усилия в петте приоритетни области: Преодоляването на международната икономическа криза и нейните последици; Проблемите на  климата и околната среда - с особено важната роля на световната конференция за климата, в края на м. ноември в Канкун, Мексико; Стратегията за растеж и заетост „Европа 2020”; Социалното включване и борбата с бедността, Стокхолмската програма; Разширяването на ЕС.
Този период се оказа подходящ и за организиране на интересни прояви у нас, които представиха различните лица на белгийския културен живот и бит. Известна с великолепната си архитектура, десетките видове бира и оригинална кухня, шоколадите с неповторим вкус, както и със своето изкуство, по време на концертите и изложбите като „Във време на промяна: Модерното изкуство в Белгия 1880-1950”, творческите срещи и кулинарните фестивали, Белгия успя да спечели много нови приятели у нас.
Като родина на много известни художници като Петер Паул Рубенс, Роги ван дер Веден, Рьоне Магрит, Ян ван Ейк, Пол Делво и други, Кралство Белгия привлича и със своите музеи. През цялата година не стихва интересът към внушителната колекцията от творби на Рубенс, разположена в Кралския музей на изкуствата в Антверпен, както и към богатите сбирки на Белгийския кралски музей на изкуствата в Брюксел.
Белгия е федерална държава и конституционна монархия, с повече от 10 млн. жители и с територия от около тридесет хиляди квадратни километра. От 1993 г. крал на Белгия е Албер II. Все по-често я наричат „сърцето на Европа”. Не само заради географското й положение, но и заради важните европейски и международни институции, разположени в Брюксел.
Страната е лингвистично и културно разделена. В нея се говорят два основни езика - нидерландски (наричан често и фламандски) във Фландрия на север, и френски във Валония на юг. В нейните източни райони живее малцинство, официално признато и говорещо немски език, а столицата - Столичен регион Брюксел официално е двуезична.
„Намирам, че голяма част от възгледите на българите и белгийците са много сходни и считам, че присъединяването на България към ЕС е идеалната възможност за пълноценно развитие на отношенията между нашите две страни. Мисля, че активното и добронамерено общуване между хората е от голямо значение... ”
Такова е мнението на Н. Пр. Марк Михилсен, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Белгия у нас, за бъдещето на приятелските връзки и партньорството между българи и белгийци....
Г-н Михилсен е пристрастен към белгийския шоколад, но признава, че е силно впечатлен от всички видове български предястия. Намира за примамливи салатите кьополу и лютеница и е любител на българските сирена и розовите домати... От вината предпочита мелнишкото вино.
Н. Пр. Марк Михилсен е посланик в България от септември 2008 г. Дипломат от кариерата. Роден е през 1959 г. Доктор на политическите науки, магистър по право, международни и административни науки, бакалавър е по философия. Заемал е високи постове в белгийското външно министерство. Бил е първи секретар в посолството на Белгия в Ирландия. Назначаван е като съветник, а по-късно и като министър-съветник в белгийската дипломатическата мисия в Руската Федерация.
Отговарят ли постигнатите резултати днес на положените усилия и целите, осъществявани по време на белгийското председателство? Кои са основните акценти от творческите изяви и каква роля е била отредена на културните проекти в този период? Как се опазва културноисторическо наследство по време на криза? Какво място заема музеят в културния живот на белгийците? Това са някои от въпросите и темите, които ще проследим и дискутираме с нашия гост тази събота.

събота, 11 декември от 15.00 часа

По публикацията работи: Божидар Любенов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна