Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топло като в приказка със Захари Карабашлиев

Снимка: БГНЕС
Най-новите книги на Захари Карабашлиев получиха приятелската подкрепа и пожелания за успех и от екипа на „Артефир”.
Обичаният български писател и драматург, който живее и работи в Калифорния представи пред българската публика последните си две книги – „Приказка” в съавторство със съпругата си Силвия Карабашлиева и сборника с пиеси и диалози „Откат”.
„Приказка” е една история за любов и надежда за деца и възрастни. Уникалният рисунък на художника илюстратор Ива Сашева дава още едно измерение на този разказ за чудото, за момента, в който свършват илюзиите и започва вярата. Тримата, живеещи в Калифорния автори, се завръщат в традицията на европейската приказка с един съвременен, достъпен и богат стил на разказ и визия. „Приказка” е триумф на силата на твореца над обстоятелствата, на топлината на съзиданието над студа на делника.
Със сборника „Откат” Захари Карабашлиев предизвиква читателите да станат съавтори и режисьори в най-свободния театър - театъра на въображението. Границите са заличени. Родно и чуждо, локално и универсално, високо и ниско, тук и там се случват на една страница, в една стая, на една сцена. Динамично. Нецензурно. Тъжно. Смешно. И в крайна сметка - наистина. Писателят този път ни отвежда към прашния под на сцената, под прожекторите, и ще прави същото, което и досега - ще разказва истории.
Захари Карабашлиев е автор на книгите „18% сиво” (2008), „Кратка история на самолета” (2009) и на пиесаите „Откат” и „Неделя вечер”. Неговият дебютен роман „18% сиво” претърпява четири издания и бе класиран сред стоте най-любими книги на българите в кампанията „Голямото четене”. „18% сиво” спечели „Цветето на читателите” - литературна награда, присъждана за търговски успех на книга от веригата книжарници „Хеликон”.
Пиесата „Откат” е носител на Голямата награда на конкурса „Нова българска драма” (2008), а пиесата „Неделя вечер” на най-престижната театрална награда за драматургия в страната, „Аскеер”.
По публикацията работи: Невена Праматарова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени